Arıcılık Haberleri

Arıcılık Haberleri

202 Bin petek şoklandı

Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcıların en büyük sorunlarından biri olan Büyük Balmumu Güvesine karşı 2018 yılında başlattığı, Türkiye’de ilk ve tek olan “Temiz Petek Projesi” ile arıcılara destek olmaya devam ediyor.

Arıcılığın Önemi ve Sorunları Konuşuldu 

Muğla tarım ve orman il müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen toplantıda arı yetiştiriciliğinin önemi ve sorunları konuşuldu. 

İklime ve hastalıklara dirençli hale geliyor

Arıcılığın Başkenti Muğla’da Muğla Valiliği himayesinde başlatılan Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi kapsamında verilen nitelikli Arı ürünlerinin üretilmesi ve lider arıcılık eğitimlerinde başarılı olanlara sertifikaları Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından verildi.

MUĞLA APİTERAPİK ARICILIK ÜRÜNLERİ İŞLEME VE AR-GE, İNOVASYON MERKEZİ ŞİRKETİ KURULDU

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) ortağı olduğu “Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme ve Ar-Ge, İnovasyon Merkezi- Apimuğla ” şirketi Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın da katıldığı törenle kuruldu. 

MARMARİS’TEKİ YANGINDA 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde öğlen saatlerinde çıkan orman yangını ile ilgili olarak bölgede arıcılık yapan 85 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı.

47'NCİ APİMONDİA KONGRESİNDE TÜRK ARILARI VE BALLARI TANITILDI

Apimondia Dünya Arıcılık Kongresini Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy, Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakan Yardımcısı Giorgi Khanishvili, Apimondia Başkanı Jeff Pettis, Tarım ve Orman Bakanlığı Arıcılık ve Kanatlı Daire Başkanı İslam Köse, Gürcistan, Almanya, Ukrayna ve Kore arıcılar Birliği Başkanları ile çok sayıda ülkeden arıcılar katıldı.

Trakya’daki Muğlalı arıcılardan ‘çayır tırtılı’ ilaçlama uyarısı

Yüzde 95'i gezgin arıcılık yapan ve Trakya'da bulunan Muğlalı arıcılar, ayçiçeği ürünlerinde görülen 'çayır tırtılı' istilası sonrası gündüz gerçekleştirilen ilaçlamalarda sıkıntı yaşamaya başladıklarını açıkladılar.

TAB Başkanı Şahin Bakan Kirişçi ile görüştü

Türkiye Arıcılar Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, Marmaris Bördübet'te devam eden yangın bölgesini ziyaret etti. Bölgede arıcılık yapan vatandaşları da ziyaret eden TAB Başkanı Şahin, yangında zarar gören arıcılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Marmaris’te Bal Evi yenilenen yüzüyle hizmete açıldı

Geçtiğimiz yıl yaşanan 29 Temmuz-5 Ağustos orman yangınında hasar gören Marmaris Bal Evi ve Arıcılık Müzesi, yapılan tadilat sonrası yeniden hizmete açıldı.

MSKÜ’de Arıcılık paneli

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arı ve Arıcılık Topluluğu '20 Mayıs Arı Günü' çerçevesinde Antik dönemde arıcılık, arı ve toplum, arıdan öğrenebileceklerimiz, iklim değişikliğinin arıcılık üzerine etkileri paneli düzenlendi.

Heykeller kovanlarda sanat eserine dönüştü

20 Mayıs Arı Günü etkinlikleri çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arı ve Arıcılık Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte arı kovanlarına yerleştirilen heykeller, arılar tarafından balmumuyla kaplandı. Eserler düzenlenen sergide görücüye çıktı.

Arıcılara Apiterapik ürün eğitimi

Muğla'da Muğla Valiliği himayesinde başlatılan Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi projesi çerçevesinde arıcılara nitelikli Arı ürünlerinin üretilmesi eğitimleri devam ediyor.

Köyceğizli üreticilere, arıcılık faaliyetleri nedeniyle ilaçlama uyarısı

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde devam eden arıcılık faaliyeti nedeniyle tarım işi ile uğraşan üreticilerin ilaçlama zamanına dikkat etmeleri gerektiği hatırlatıldı.

Arıcılara Apiterapik ürün eğitimi

Dünya çam balı üretimi lideri Muğla'da bal dışındaki arıcılık yan ürünlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Muğla Valiliği tarafından başlatılan 'Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi' projesi çalışmaları devam ediyor. Muğla-Aydın karayolu, Kafaca yol ayrımında merkezin inşaatı devam ederken, arıcılara da eğitimler verilmeye başlandı.

Köyceğiz’de ’Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık Projesi’ gerçekleştirilecek

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 'Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık Projesi'nin hayata geçmesi için toplantı yapıldı.

Arıcı kadınlar buluştu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arı ve Arıcılık Topluluğu tarafından düzenlenen 'Arıcı Kadınlar Buluşuyor' etkinliğinde arıcı kadınlar hem yüz yüze, hem de internet ortamında zoom üzerinden Üniversite AKM salonunda bir araya geldi.

Metin Ergun: ‘Türkşeker Arıcılara Şeker Vermeye Yeniden Başlamalı’

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, arıcılık sektörünün sorunlarının araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi için verdiği araştırma önergesi kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

‘Köy okullarında akıllı tarım, akıllı arıcılık’ projesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ve koordinasyonuyla Güney Ege Kalkınma Ajansının yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 1 milyon 500 bin TL bütçe ile onaylanan ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü 'Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık' projesi tanıtımı yapıldı.

Dalaman tarım fuarına ev sahipliği yapacak

Muğla'nın Dalaman ilçesinde yapılması planlanan Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Arıcılık Fuarı için toplantı düzenlendi.

Girgin, Muğla’daki Arıcıların Yangınlar Sonrası Katlanan Sorunlarını TBMM’ye Taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Muğla’daki arıcıların yangınlar sonrası katlanan sorunlarını gündeme getirdi. Daha önce de Muğla’da bir Arıcılık Enstitüsü kurulması için kanun teklifi veren Girgin, geçtiğimiz günlerde Muğla Arıcılar Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı dahil olmak üzere bir çok üretici ile bir araya gelip görüş alışverişinde bulundu.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin: “Acil eylem planı hazırlanmalı”

Muğla'daki orman yangınlarının arıcılık sektörü ve çam balı üretimine etkileri ile yapılması gerekenlere ilişkin panel düzenlendi. Aşılama ve yeni alanlar oluşturma konusunda çalışma yapılmasının önemine değinen Türkiye Arcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, acil eylem planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

Apiterapik arıcılık ürünleri işleme merkezi için çalışmalar başladı

Fizibilite çalışmalarını MUTSO’nun yürüttüğü Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme Merkezi için ilk toplantı gerçekleştirildi.

Üreticiler sokağa çıkma yasağından muaf 

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, tarım, hayvancılık, su ürünleri ve arıcılık ile ilgili üretim yapan  tüm üreticilerin  sokağa çıkma yasağından muaf gruplar içinde olduklarını söyledi.

Hayali, arıcılık okulu açmak

İngilizce öğretmenliğini, sevdiği arıcılıkla birleştirmek isteyen Beyza Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 40 kovan hibe desteği alarak arıcılık mesleğinde ilk adımını attı. Fethiye’ye bağlı İncirköy Mahallesi’nde arıcılığa başlayan Beyza Yavuz, 5 yılda 30 çeşit bal ve arı ürünü üretir hale geldi. Marka tescillerini yaptırıp kendi şirketini kurdu. Bundan sonraki hayali ise "Arıcılık Okulu" açmak ve öğrenciler yetiştirmek.

Muğlalı arıcılara eğitim

Yüzde 68'i ormanlarla kaplı olan Muğla'da çam balı üreticisinin daha fazla verim elde etmesi için 'Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Üretim' çalışmaları kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi üniversite ve kooperatif ile yapılan şibrilği ile arıcımara eğitim verecek.

Arıcıların durumunu Bakan Pakdemirli’ye sordu

İyi Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun; meydana gelen şiddetli kuraklıktan en çok etkilenen tarımsal sektörlerden birisinin de arıcılık olduğunu belirtti. Milletvekili Ergun, bal üretimindeki kaybın; arıcıların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağı konusunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi sundu.

ORKÖY’den Aydın ve Muğla köylüsüne 4,5 milyon TL destek

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde ORKÖY çalışmaları kapsamında orman köylüsüne destek çalışmaları devam ediyor. Muğla ve Aydın illerinde 2020 yılı ORKÖY destekleri kapsamında süt sığırcılığı ve fenni arıcılık alanında orman köylülerine 4,5 milyon TL destek sağlandı. Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, orman içinde veya bitişiğindeki köylülerin sosyal ve ekonomik gelişmelerini desteklemek amacıyla ORKÖY kredi desteği sağladıklarını belirterek, 2020 yılı içinde Muğla ve Aydın illerinde 182 aileye toplam 4 milyon 520 bin TL ORKÖY kredi desteği sağlandığını söyledi.

MUĞLA ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNİN ÇALIŞMALARI ARICILARI MUTLU ETTİ

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Seydikemerde arıcılık yapan ve yapmayı düşünen yetiştiricilere eğitim verdi.

SEYDİKEMERLİ KADINLAR "KADINIM HER YERDE ARI GİBİ ÇALIŞIRIM" DEDİ Seydikemerli Kadınlar Arı Gibi Çalışıyor

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün “Kovan Başı Eğitimleri”ne kadınlarda dahil olmaya başladı. İlçe Müdürlüğünün yürütmekte olduğu Arıcılık Projeleri çerçevesinde Çatak Mahallesinde 5’i kadın 18 yetiştiricinin katılımıyla uygulamalı kovan başı eğitim yapıldı. İlçe Müdürlüğünün yürüttüğü “Basralı Alanların Korunması ve Petek Güvesi Projeleri” çerçevesinde gerçekleştirilen eğitimde; “Arıcılıkta kullanılan malzemeler ve özellikleri, mevsimsel kovan bakım ve kontrolleri, arı bakım ve beslenmesi, arı hastalık ve zararlıları, kaliteli bal ve bal ürünleri üretimi, mevsimsel polen sorunları ve çözümleri, tekniğine uygun bal hasadı, arı ailesi ve bireyleri konuları işlendi.”

ARICILIK HER YÖNÜYLE 15-19 EKİM’DE FETHİYE’DE KONUŞULACAK

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’yı ziyaret ederek, 15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Fethiye’de düzenlenecek 6’ncı Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi ve eş zamanlı yapılacak 3’üncü Ormanlarımız ve Arıcılık Çalıştayı’na davet etti. Arıcılığın sadece Fethiye ve bölge için değil tüm insanlık için önemli olduğuna dikkat çeken FTSO Başkanı Çıralı da kongre ve çalıştayın başarılı geçmesi ve hedefine ulaşması için gerekli katkıyı yapmaya hazır olduklarını söyledi.