Yörükler Haberleri

Yörükler Haberleri

Başkan Akdenizli; “Yörüklerin Vekili Yakup Otgöz'ün 67’nci Yaşını Kutladık”

Seydikemer Belediye Başkanı ve aynı zamanda Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz’e doğum günü sürprizi yaptı.

Yörükler, Kadınlar Gününü Keşkekli Müzikli Eğlenceyle Kutladı

Fethiye ve Seydikemer Yörük Türkmen Dernekleri 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeni ile keşkek günü ve eğlence düzenledi. Etkinliğe yoğun katılım gerçekleşti.

Yörükler Başkan Akdenizli'yi Coşkuyla Karşıladı

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, ilçenin yörük kültürünü en fazla yaşatan Yayla Karaçulha, Yayla Patlangıç ve Yayla Eldirek mahallerindeki vatandaşlarla bir araya geldi.

Yörük Türkmen Toyu'nda binlerce Yörük hasret giderdi

 Muğla merkezdeki Düzeyn Yaylası, 14. Yörük Türkmen Toyu'na ev sahipliği yaptı. Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından düzenlenen bu özel etkinlikte, Türkiye'nin dört bir yanından gelen Yörük Türkmen derneklerini ağırlandı.

Şaban Gürsoy Yörük Oyunları Şenliğine Damga Vurdu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi ile Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğinde organize edilen Fethiye Nif Köyü 10. Geleneksel Geçmişten Günümüze Yörük Oyunları Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Yoğun katılımın olduğu şölene Türk Halk Müziği’nin sevilen sesi Şaban Gürsoy damga vurdu. 

Şenlik Konser ve Etkinliklerle Devam Ediyor

Fethiye Belediyesi ile Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde organize edilen Fethiye Nif Köyü 10. Geleneksel Geçmişten Günümüze Yörük Oyunları Şenliği konser ve etkinlikler ile devam ediyor. 

Şenlik Kortej Yürüyüşü İle Başladı

Fethiye Belediyesi ile Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde organize edilen Fethiye Nif Köyü 10. Geleneksel Geçmişten Günümüze Yörük Oyunları Şenliği programı kortej yürüyüşü ile başladı.

Yörük Oyunları Şenliği 17 Eylül’de

Fethiye Belediyesi ile Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde organize edilen Fethiye Nif Köyü 10. Geleneksel Geçmişten Günümüze Yörük Oyunları Şenliği programı geçtiğimiz hafta yağış nedeniyle ertelenmişti. Etkinliğin 17 Eylül Pazar günü gerçekleştirileceği belirtildi.  

Yörük Oyunları Şenliği 10 Eylül’de

Fethiye Belediyesi ile Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliğinde organize edilen Fethiye Nif Köyü 10. Geleneksel Geçmişten Günümüze Yörük Oyunları Şenliği programı, 10 Eylül Pazar günü gerçekleştirilecek. 

Yeni Başkan Murat Yalçın Oldu 

Fethiye'nin Nif Mahallesi'nde 2020 yılında kurulan Nif Yörükleri Kültür Dayanışma Derneğinde başkanlık değişimi gerçekleşti. 

Göcek'te Yayla Göçü Renkli Görüntülerle Başladı

Fethiye'nin Göcek Mahallesi'nde düzenlenen 20. Göcek Gürsu, Pırnaz Yayla Yürüyüşü'nde, yöresel kıyafetler giyen yörükler, davul- zurna eşliğinde yürüdü.

YÖRÜKLER DOYASIYA EĞLENDİ

Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu ve bağlı derneklerinin hazırladığı “Yörük Yaren Gecesi” büyük alkış topladı. Özer Olgun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa ise ilgi yoğun oldu.

Yörükler 20-21 Ağustosta Muğla’da bir araya gelecek

Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından 13'üncü Uluslararası Yörük Türkmen Festivali 20-21 Ağustos tarihinde Muğla Menteşe'de düzenlenecek.

Göcek-Gürsü-Pırnaz yayla yürüyüşü başladı

Yıllar öncesinde yörüklerin sahil kesiminden yaylaya nasıl çıktıklarını anlatmak ve yörük kültürünü yaşatmak için yapılan Göcek-Gürsu-Pırnaz Yayla Yürüyüşü başladı.

YÖRÜKLERE MESAFELER ENGEL DEĞİL

Balıkesir Susurluk Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘Susurluk Yörük’çe Türküler’ Halk Konseri’ne Fethiyeli Yörüklerde katıldı.

YÖRÜKLER KAHVALTIDA BULUŞTU

Yörük Türkmenlerin Muğla İl Beyi İsmail Uzunoğlu’nun Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Başkanı olması nedeni ile Fethiye Yörük Türkmen ve Kültür Derneği üyeleri kahvaltıda bir araya geldi. Çalış’ta bulunan Yörük Çadırı’nda gerçekleşen kahvaltıya Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’da katıldı.

Yörüklerden Keşkek Günü

Fethiye ve Seydikemer Yörük ve Türkmen Dernekleri tarafından Çalış Plajı’nda bulunan Kerimoğlu Yörük Çadırı’nda 'Keşkek Günü' düzenlendi. Gelen misafirlere keşkek dağıtımıyla başlayan etkinlik şehitler ve askere gidenler için dualar okunarak devam etti. Ardından şarkılar ve türküler söylenerek etkinliğe gelen bayanlar bol bol dans ettiler. Bu özel etkinliğe Fethiye Belediye Başkan Vekili Gözde Hoşafcı, Kültür Müdürü Halime Ok, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ve birçok vatandaş katıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Fethiye’de devam ediyor

Fethiye Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ortaklaşa yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde Yazar Birol Ganioğlu tarafından kitap imza günü gerçekleştirildi. Fethiye Yörükler Derneği’nce keşkek günü, Türkiye Sakatlar Derneği’nde ise Çeneli Melekler film gösterimi yapıldı.

Nif Yörükleri Derneği’nin birinci olağan kongresi yapıldı

Nif Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin birinci olağan kongresi Çalış Yörük Çadırı tesislerinde gerçekleşti. Korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında gerçekleşen birinci olağan genel kurulun divan başkanlığını Yüksel Köse ve divan başkanlığı yardımcılıklarını da Medet Topçu ile Murat Yalçın yaptılar.

Bilgilendirme tabelaları yüzlerce yıllık göç yollarına yerleştirildi

Seydikemer Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yörük-Türkmen Tarihi ve Kültürü Uygulama ve  Araştırma Merkezi (YÖRTÜMER),  Seydikemer, Fethiye ve Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Kültür Dernekleri ile  Beşkaza Kültür ve Dayanışma Platformu iş birliğiyle Yörüklerin göç yollarını tespit ederek hem kültüre hem de turizme kazandırmak amacıyla Ağustos ayında başlatılan projede sona gelindi.

Yörüklerin göç yollarına bilgilendirici levhalar dikiliyor

Seydikemer ilçesinde Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) destekleriyle başlatılan Seydikemer Yörük Göç Yolları projesi kapsamında belirlenen hanlara bilgilendirici levhalar dikildi.

Yörüklerin Yalçın ağabeyi, koronavirüs kurbanı

Muğla’da Yörük kültürünü gerek kıyafetleriyle gerek yaşam tarzıyla yaşatmaya çalışan Yalçın Kaya (69), ‘Kovid-19’ teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Ege yörüklerinden 'Gavim Gardaş Can Azarbaycan'a destek

Muğla’da bir araya gelen Yörük Obaları Dernek Başkanları, Ermenistan ordusunun Azerbaycan'daki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti. Etkinlikte, ‘Gavim Gardaş Can Azerbaycan'a destek" bildirisi okundu.

Yörük Müzesini 2019’da 100 Bin Kişi Ziyaret Etti

Türkiye’nin ve Fethiye’nin ilk özel yörük müzesini geçtiğimiz yıl yine binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Fethiye’nin Kargı Mahallesinde yemyeşil doğal ortamda yaklaşık 20 yıl önce kurulan Türkiye’nin ve Fethiye’nin ilk özel yörük müzesi geçtiğimiz yılda yoğun ilgi gördü. Yörüklerin kullandığı eşyalardan 3 bine yakın eserlerin bulunduğu yörük müzesine yerli ve yabancı turistler yoğun rağbet gösterirken, 2019 yılında müzeyi 100 bini aşkın turistin gezdiği belirtildi. Türkiye’de ilk özel Yörük Müzesini kuran Turizmci Enver Yalçın “ücretsiz gezilebilen müzemizdeki eserlerle Yörük kültürünü tanıtmaktan çok mutluyum. 2020 yılında da müzemizin yoğun rağbet göreceğine inanıyorum. Geçen yıl yine 100 bini aşkın ziyaretçimiz vardı” diye konuştu.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM BOĞALAR'DA YÖRÜKLERLE KUCAKLAŞIYOR

19. Beşkaza Yaylaları Boğalar Yörük Türkmen Kültür Şöleni 22 Temmuz’da Muğla/Seydikemer/Boğalar Yaylasında Gerçekleşiyor.

Balıkesir Sındırgı El Dokuma Halıları Fethiye’de

Balıkesir’in Yağcıbedir halıları Fethiye’de sergileniyor. Adını Balıkesir’in, Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir yörüklerinden alan Yağcıbedir halıları FBKM sergi salonunda halı severleri bekliyor.

YÖRÜKLER 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İÇİN KEŞKEK GÜNÜ DÜZENLİYOR

8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Fethiye’de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. 8 Mart Çarşamba günü Beşkaza Meydanı Atatürk anıtı önünde; Saat 11.00’de Fethiye Belediyesi Kadın Meclisi ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte tören düzenlenecek. Ayrıca aynı gün Fethiye ve Seydikemer Yörük ve Türkmen Dernekleri tarafından; Çalış plajı Kerimoğlu Yörük çadırı ve sosyal tesislerinde “Keşkek Günü” düzenleniyor. Tüm etkinliklere Fethiye’de yaşayan tüm kadınlar ve vatandaşlar davet edildi…