GİRGİN'DEN DEPREM BÖLGESİNDE MALÜLLÜK AYLIĞI İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin deprem bölgesinde, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenlerin  sigortalı olması koşuluyla malul aylığı alabilmesi için kanun teklifi verdi. Girgin mevcut yasadaki koşulların deprem bölgesinde uygulanmaması için bu kanun teklifini verdiğini belirtti.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Girgin şunları söyledi :
“Kahramanmaraş Depremlerinde meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlerin prim ve sigorta süresi şartı aranmaksızın malul sayılması ve bu kişilere malullük sigortasından aylık bağlanması için kanun teklifimizi verdik.
SOSYAL DEVLETE HER ZAMANKİNDEN ÇOK İHTİYAÇ VAR
Deprem bir doğa olayı. Devletin görevi bu doğa olayının felakete dönüşmesini engellemek. Kahramanmaraş merkezli depremlerde olduğu gibi felakete dönüştüğünde ise gerekli tedbirleri alıp vatandaşların sorunlarını çözmek. 
Sosyal devletten uzaklaştığımız için bir doğa olayı felakete dönüştü. 
MALÜLLÜK İÇİN SİGORTALILIKTAN BAŞKA ŞART ARANMASIN
Verdiğimiz kanun teklifleri ile sosyal devletin nasıl işlemesi gerektiğini göstermeye çalışıyoruz. Malullük aylığı konusunda verdiğimiz teklif de bunu hedefliyor. 
Hafta içinde verdiğimiz kanun teklifi ile prim günü ve şartı aranmaksızın depremde hayatını kaybedenlere ölüm aylığı bağlanması, depremler nedeniyle tamamen ve kısmen duran işyerlerinde kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçilmesine ve ön koşulların kaldırılması,depremlerde yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmaması için kanun teklifimizi vermiştik. 
Mevcut durumda, depremde enkazdan malul olanlara yani yüzde 60 ve daha üstü rapor olanlardan SGK'nın Merkez Sağlık Kurulu kararıyla malul sayılanlara 1800 gün veya SSK'lı ise 900 gün ve 5 yıl ile memurlar ve Bağ-Kur'lular ise 5 yıl ile malülen emekli olabilirler ve emekli aylığı alabilirler. Verdiğimiz kanun teklifi ile bu şartları kaldırıp, sigortalılığı yeter kabul ediyoruz.
Unutmayalım ki cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN