KGK 3'ÜNCÜ EGE BÖLGE TOPLANTISI MUĞLA'DA DÜZENLENDİ

TOBB KGK Ege Bölge Toplantısının üçüncüsü MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla, Kütahya, Uşak, Denizli, Manisa ve Aydın Kadın Girişimciler Kurulu başkanları ve üyeleri katıldı. 

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Üçüncü Ege Bölge Toplantısı, 10-11 Aralık tarihlerinde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Günseli Özen, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla KGK Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Kadın Girişimciler Kurul Üyesi Hicran Ayva Yeşertener ve Aylin Kurt Özyurt ile Ege Bölgesi kadın girişimci kurulu başkan ve üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen TOBB Muğla KGK Başkanı Mehtap Şeniz Çahan “Tarihten bu yana dişiliği sembolize eden kelimeleri ile bilinen kadın Muğla’mıza hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı ve şu ifadelere yer verdi: “Hepinizin bildiği üzere 2021 yazı, büyük orman yangınları ile mücadele ettiğimiz bir dönem oldu. Yangınların ardından TOBB başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kurul Başkanımız Nurten Öztürk, farklı tarihlerde ilimize gelerek, yangın alanlarında incelemelerde bulundu. Buraların aldığı tahribatları inceleyerek yapılabilecek çalışmaları değerlendirdiler. İlçelerimizde rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları başlatıldı.  Biz Muğla Kadın Girişimciler Kurulu olarak Muğla’da kadın girişimci sayısını ve kadın istihdamını artırmak, kadınlara rol model olmak ve kurulumuzun Muğla’da bilinirliğini sağlamak adına bazı çalışmalar gerçekleştirdik. Öncelikle kurul olarak, ilimizde aktif olan 16 kadın kooperatifi ile sürekli olarak işbirliği içindeyiz. İşimiz Temiz Projesinde İzmir ve Antalya ile birlikte pilot il seçildik. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, OPET, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri işbirliğinde, yeme içme, konaklama ve ulaşım sektörlerinden toplam 4500 mikro işletmeye hijyen eğitimleri verilmesine destek sağladık. Üniversite bünyesinde gençlere ve özellikle genç kızlara girişimcilik ruhu aşılanması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, girişimciliğin bir meslek olarak anlatılması ve rol model olmak, sektörlere hazırlamak gibi konularda gençlerin iş dünyasına hazırlanması amacıyla üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kadın ve Genç Girişimciler Topluluğunun oluşturulmasına katkı sağladık. Muğla Kadın Girişimciler Kurulu olarak Babalar ve Kızları projemizi hayata geçirdik. 81 ilde Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinin açıklanmasının ardından biz de en eşitlikçi il seçilen Muğla’nın bu unvana yakışır bir proje ile taçlanmasını istedik. Bu doğrultuda yapılan başvurular sonucunda, ilimizde, evlat ayrımı yapmadan kızını işine dâhil eden, onlara güvenip onları yetiştiren babaları ve onların bayrağını büyük bir onurla ve başarıyla üstlenen 63 baba kız hikayesini derledik. Muğla’da yaptığımız her çalışma ve aldığımız her kararda bizi destekleyen koordinatör Odamız Muğla Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere, Muğla Ticaret Borsasına, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasına, Milas Ticaret ve Sanayi Odasına, Bodrum Ticaret Odasına ve Marmaris Ticaret Odasına bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” 

Çahan’ın ardından konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan: “Yeryüzü cenneti olarak adlandırdığımız Muğla, Pagan dönemine ait milattan önce iki binli yıllarda başlayan ve bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir kültür kenti. Datça’nın bademinden Köyceğiz’in narenciyesine kadar bütün lezzetlerin ve tarımın en kaliteli ürünlerinin bulunduğu bir tarım kenti. Rüzgârının, güneşinin, denizinin, mavisinin ve yeşilinin bütün tonlarının insanlarımıza en güzel sunulduğu bir turizm beldesi. Madencilik sektörünün ve cevherlerinin çok kıymetli olduğu bir il. Biz bu konuda çok şanslı ve gururluyuz. Bu gururla TOBB Muğla KGK’nın çalışmalarına ev sahipliği yapmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz.”

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş konuşmasında şunları kaydetti: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm ilçe odalarımız ve borsamız ile, Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızın her türlü çalışma ve projesini büyük bir gurur ve onurla destekliyoruz. TOBB’un yapısını ve çalışma prensibini bilen kişiler olarak bu ailenin yapacağı her çalışma ülkemize değer katacaktır. Muğla KGK 2015 yılında, Muğla’ya hizmet etmiş kadınlarımızın yer verildiği ‘100 Yılda 100 Kadın’ projesini ortaya koymuşlardı. Bu prestij projesinin ikincisini 2022 yılında Babalar ve Kızları Projesi ile hayata geçirdik. Huzurlarınızda Muğla KGK Başkanımız Mehtap Şeniz Çahan ve İcra Komitesi başta olmak üzere; Muğla’nın girişimci, akılcı, cesur kadınlarına bir kez daha teşekkür ediyorum. Erkek egemen bir yapıda, kadınları ön planda tutan, kadınları ekonomik-sosyal-siyasi her alanda gözler önüne seren her çalışmaya destek vereceğimizin sözünü vermek istiyorum. Biliyoruz ki aklın ve başarının cinsiyeti olmaz. Kadın güçlü olursa toplum ve ülke güçlü olur. Biliyoruz ki kadının elinin değmediği, emeğinin dokunmadığı bir ekonomi büyüyemez. Ülkemiz ekonomisinin büyümesi ve gelişmesi adına, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın iş dünyasında da aynı oranda yer almasını istiyoruz.”

TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse ifadelerinde şunları kaydetti: “TOBB Muğla KGK bizim aktif kurullarımızdan bir tanesi. Kendileri hemen hemen bizim tüm projelerimize dâhil oldular. Son olarak da Babalar ve Kızları Projesini gurur ve büyük bir mutlulukla takip ettik. 63 baba kızı buluşturmasından dolayı çok güzel projeler yaptılar. Kurul başkanımız Nurten Öztürk sayesinde kurulumuz çok daha etkin bir şekilde çalışıyor. 81 il başkanımız kenetlenmiş durumda. Tabi bizi bir araya getiren birlik başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu 2007 yılında cumhuriyetimizin 84’üncü yılında TOBB KGK’yı kurdu. Bugün buraya bu vesile ile gelmiş bulunuyoruz. 81 kız kardeş, 81 il başkanı bu vesile ile bir araya gelmiş bulunuyor. TOBB olarak en son Türkiye’nin Girişimci Kadın gücü yarışmasını gerçekleştirdik. 19 Kasım’da ödül törenini yaptık. Çok kısa bir zamanda çok sayıda başvuru oldu yarışmaya. Bizim burada amacımız kadın istihdamını sağlamak, kadın girişimciliğini daha görünür hale getirmek. Bizim öncelikli işimiz ülkemizde kadın girişimciliğinin yaygınlaşmasını sağlamak. Bunun yanı sıra iş hayatında kadının eşit haklara sahip olması, ekonomik ve sosyal hayatta var olması, ayaklarının üzerinde durabilmesi gibi bu yönde birçok projeler gerçekleştiriyoruz. Bunlar bizim için çok değerli.”

Son olarak kürsüye davet edilen TOBB KGK Başkan Yardımcısı Günseli Özen: “Bizler gönülden veren ve karşılığında hiçbir şey beklemeden sorumluluk alan kadınlarız. Muğla’da ilk, bölgede üçüncü toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Buradan çıktılar istiyoruz. Muğla 81 il içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliği açısından, eşitlik açısından ilk sırada. Bu Muğla için güzel bir başarı olsa da dünya ortalamasına baktığımızda yeterli değil. Yapacak işimiz çok. Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Uşak, Muğla. Ege bir at başı gibi Akdeniz’e açılan, coşan, coşturan illerimiz. Güneşimiz, ürünümüz, üzümümüz, incirimiz, yemişimiz. Hem toprağımız hem denizimiz. Tarlamız, bağımız, bahçemiz Ege. Denizimiz balığımız balıkçımız bereketimiz Ege. Ege göz bebeği, İstiklal, istikbal hem ilk hem son kurşunumuz makûs talihimizi yendiğimiz yer. Ege’nin yiğitlik, efelik, efendilik, aydınlık aydın yüzümüz. Egeli kadın mücadeleci, fedakâr. İlerleyeceğiz ve bu ülke adına çaba göstereceğiz. Başarılarınız hem kendiniz hem de hemcinsleriniz için ışık olacak.” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Dr. Şaban Kızıldağ tarafından ‘Girişime İlham Veren Kadınlar’ semineri gerçekleştirildi. Seminerin sonunda MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’un kızı Psikolog Özge Karakuş Savaş Anka isimli hayatını ve başarı hikâyesini anlattığı kitabını Dr. Şaban Kızıldağ’a takdim etti. 

Seminerin ardından, il KGK başkanları ve kurul üyelerine Zeytin Dostu Derneği tarafından ‘Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitimi’ verildi.

Toplantıda TOBB KGK Başkan Yardımcısı Günseli Özen, TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzmanı Handan Köse, TOBB KGK Kadın Girişimciler Ege Bölge Başkanı Esen Türker, TOBB KGK İl Başkanları ve temsilcileri bir araya gelerek illerdeki çalışmaları görüşerek dilek ve temennilerde bulundular.

Toplantının ardından katılımcılar tarihi Arasta’yı gezerek Muğla ruhunu daha yakından tanıma imkânı buldular.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN