KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞUNUN 82. YILI KUTLANDI

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82. yıl dönümü kutlandı. Fethiye Adabelenlilerin Atatürk Anıtı'na Çelenk sunumu ile başlayan program Özer Olgun Kültür Merkezi'nde devam etti.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82. yıl dönümü kutlandı. Program Fethiye Adabelenlilerin Atatürk Anıtı’na Çelenk sunumu ile başladı. Ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Sonrasında program için Özer Olgun Kültür Merkezi’ne geçildi. Özer Olgun Kültür Merkezi önünde, eski köy enstitülü öğrencilerin fotoğrafları sergilendi. Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Fethiye Şube Başkanı Avukat Ali Gönen programın açılış konuşmasını yaptı. Etkinlik Dr. Sami Gökmen’in Köy Enstitüleri’nin ne olduğu konusunda bilgilendirme yapması ile devam etti. Sonrasında program slayt gösterileri ve Öğretmen Marşı’nın söylenmesi ile sona erdi.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Fethiye Şube Başkanı Avukat Ali Gönen konuşmasında “Değerli basın mensupları, değerli konuklar, değerli üyelerimiz. Bu buluşmalar günümüz bakımından önemsiz gibi görünebilir. Ancak öyle değil... Bu buluşmalar toplum hayatımızda çok önemli atılımların yapıldığı günleri bir kez daha yad etmek bakımından çok önemlidir. Önce hepimizin bildiği şu gerçeği yineleyelim. Bu ülkede her şey Mustafa Kemal Atatürk ile başlamıştır. Kurtuluş Savaşı’mızın en zor günlerinden olan 15 Temmuz 1921’de Ankara'da Maarif Kongresinin toplanmasını sağlamıştır. Açılış konuşmasını doğrudan kendisi yapmıştır. Öğretmenler ile görüşmüş, öğretmenliğin önemini anlatmıştır. Amaç, ülke genelindeki okul ve öğrenci sayılarını tespit etmek, bu konuda yapılması gereken çalışmaları planlamak ve eğitime milli bir yön vermektir. Ulusal eğitim, okul ve öğretmen sorunu bu kongre ile ülke gündemindeki yerini almıştır. Köy Enstitülerine giden yolda çok değerli hizmetler veren bazı devlet adamlarını burada saygı ile analım: Bunlar Mustafa Necati, Reşit Galip ve Saffet Arıkan'dır. 1935-38 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Saffet Arıkan, Köy Öğretmen Okullarının açılmasını sağlamış ve İlköğretim Seferberliğini başlatmıştır. Denilebilir ki Saffet Arıkan Köy Enstitülerinin fikir babasıdır. Esasen ilgili yasanın çıkarılmasında da büyük katkıları olmuştur.” dedi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'DİR”
Köy Enstitülerinin önemini vurgulayan Ali Gönen “Değerli konuklar; Köy Enstitüleri sadece köydeki ailenin çıplak ayaklı, çatlak dudaklı ve yırtık mintanlı çocuğunu okutup öğretmen yetiştiren okullar değildir. Köy Enstitüleri Bağımsız Türkiye Cumhuriyetidir. Köy Enstitüleri Laik Türkiye Cumhuriyeti'dir. Köy Enstitüleri "Türk Ulusudur". Değerli konuklar, bildiğiniz üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinden ikisi çok önemlidir. Bunlar: Bağımsızlık ve Laikliktir. Köy Enstitüleri Laik devlet ve toplum yapımızın kurucu unsurlarından biri olmuştur. 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, değerli yazarımız Turgut Özakman'ın deyişiyle nasıl Türkiye Cumhuriyeti'nin "Önsözü" ise Köy Enstitüleri de Türkiye Cumhuriyeti'nin "Kültür Önsözüdür". Köy Enstitüleri topyekün Anadolu Aydınlanmasıdır. Köy Enstitüleri, Türk Halkının dünya kültürüyle buluşmasıdır. Köy Enstitüleri resimdir, evrensel müziktir, spordur, mimaridir, güzel sanatların tümüdür. Köy Enstitüleri şairdir, yazardır, edebiyatçıdır, Anadolu Folklorudur. Köy Enstitüleri her alandaki üretim seferberliğidir. Köy Enstitüleri aynı zamanda Halk Sağlığıdır. Değerli konuklar; Burada derneğimiz adına güncel bir iki sorunumuzu dile getirmek istiyorum: Köy ve Mahalle okulları yeniden açılmalıdır. Öğrencilerimiz de öğretmenlerimiz de gününü servis araçlarında geçirmesine son verilmelidir. İlkokul çağındaki çocuklarımızın oradan oraya savrulup durmaları esasen insanın doğasına aykırı bir durum. Yani taşımalı eğitim denen garabete derhal son verilmelidir. Bir diğer konu; her kademedeki eğitim-öğretim kurumumuzda ana dilimiz Türkçe'mizle eğitim öğretim yapılmalıdır. Bizi ancak ve ancak laik eğitim geleceğe taşır. Laik eğitim her çocuğumuzun hakkıdır. Esasen laik eğitim bir insan hakkıdır. "Laik Devlet ve Toplumda yaşamak" bir yurttaşlık hakkıdır. Yönetim Kurulumuz adına hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN