SEYDİKEMER'DE ÇANAKKALE DESTANI'NIN 108'İNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Seydikemer'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Kahraman Mehmetçiğin 108 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek şehit kanlarıyla yazdığı şanlı zafer Seydikemer'de gururla kutlandı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Meral Dal

Seydikemer Belediyesi ve Seydikemer Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtında düzenlenen törene; Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, Seydikemer Belediye Başkan Vekili Bayram Önder Akdenizli, Seydikemer İlçe Emniyet Müdürü Muzaffer Yüceur, Seydikemer İlçe Jandarma Komutanı Sadık Çetin, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nazmi Toraman, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, STK Temsilcileri, muhtarlar, Şehit yakınları ve gaziler, Belediye Birim Müdürleri, ilçe kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Tören, Seydikemer Belediyesi ve Seydikemer Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi. Törende günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nazmi Toraman ve Jandarma Astsubay Çavuş İrfan Egribat yaptı.
Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nazmi Toraman; “Aziz vatanımız, dünyanın çok önemli bir noktasında yer almaktadır. Bu güzel topraklara sahip olmak, asırlardır pek çok devletin ve komutanların hayallerini süslemiştir. Her bakımdan zamanın en güçlü devletin askerleri bir hayalin peşine düşerek Çanakkale Boğazına kadar geldiler. Akıllarınca boğazı geçerek Müslüman Türkleri tarih sayfasından sileceklerdi. Hasta adam dedikleri Osmanlı Devletini yok ederek, asırlardır süregelen haçlı zihniyetini dünyaya hakim kılacaklardı. Ancak bu planları Çanakkale Boğazında suya düştü. Çanakkale Geçilmez! Destanını yazarken ülkemizin doğusundan batısına eli silah tutan vatan evlatları görev almışlardır. 250 bine yakın evlatlarımız şehit olmuş geride on binlerce gaziler kalmıştır” diye konuştu.
JANDARMA ASTSUBAY ÇAVUŞ İRFAN EGRİBAT: “EN KUTSAL EMANET OLARAK MUHAFAZA EDİLECEKTİR”
Jandarma Astsubay Çavuş İrfan Egribat yaptığı konuşmada; “Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerde şunları bilsinler: Temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ordumuz ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden başta ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.
GÜNEYDOĞU GAZİSİ KABA: “BİZ DE HER ZAMAN HAZIRIZ CANIMIZI VERMEYE”
Törende Güneydoğu Gazimiz Abdullah Kaba da bir konuşma yaptı. Güneydoğu’da 5 silah arkadaşını şehit verdiğini anlatan konuşmasında duygu dolu anlar yaşayan Güneydoğu Gazisi Kaba; “Benimle aynı dönemde kader arkadaşlığı yapan yine buralı can arkadaşım vardı. Esenköy Mahallesinden Cengiz Topçu. Aynı birlikte olduğumuzu duyunca çok sevindik. Tüm askerlik boyunca hiç ayrılmamıştık. Cengiz ile beraber yürüdük Bitlis’in kırsalında, Tatvan’ın dağlarında. Orada öğrendik memleketimin dağlarında sadece ceylanların değil sırtlanların, vatan hainlerinde gezdiğini. Orada öğrendik pusu kurulmuş dağlarda nasıl hayatta kalınacağını. Ve orada öğrendim can arkadaşımın
yanında şehit olurken yüreğinin nasıl parçalandığını. Ben orada öğrendim kara toprağın asker kanıyla sulanıp nasıl vatan olduğunu. Tarih 4 Nisan 1994. Tahmin ettiğiniz gibi terör örgütüyle giren büyük çatışmada Cengiz ve dört kardeşim kahramanca savaşarak şehit olmuştu yanı başımda. O gün 5 kardeşimi Peygamberimize komşu olmaya yolladım. Benimse bacağıma gelen kurşun vücudumu delip geçmişti. Ama vatana, millete, bayrağa, geleceğimiz olan siz yavrularımıza feda olsun. Siz rahat uyuyun diye o dağlar temizlendi sırtlanlardan, leş kargalarından. Siz bu al bayrağın gölgesinde huzurlu büyüyün diye can verdi Cengiz ve diğer kardeşlerim Çanakkale’de nasıl koştuysa ecdadımız şehadete biz de her zaman hazırız canımızı vermeye. Size düşen bu kutsal emanete bizlerden devrolup çok daha yükseklere şanlı bayrağımızı dikmek, vatanımız, milletimiz için çalışmak ve üretmektir. O zaman rahat eder şehidimiz; Cengiz Topçu, Şehidimiz Mustafa Gökdal, Şehidimiz İsa Topal, Şehidimiz Adem Şimşek, Şehidimiz Adnan Ergen, Şehidimiz Ramazan Büyükiç, Şehidimiz Alper Seven… Ve binlerce ismini sayamadığım şehidimiz ve gazimiz.” diye konuştu.
Atatürk Anıtı’nda düzenlenen anma töreninin ardından şehitlik ziyareti gerçekleştirildi. Seydiler Mahalle Mezarlığında bulunan şehitliği ziyaret eden Kaymakam Büyüker, Seydikemer Belediye Başkan Vekili Bayram Önder Akdenizli ve Şehit aileleri dualarda bulunup, şehitlerimizin mezarlarına karanfil bıraktı. Daha sonra şehit aileleri ziyaret edildi.
Şehitlik ziyaretinin ardından Şehit Gürcan Akan İlkokulu'nda düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi programına geçildi.
Seydikemer Şehit Alper Seven Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi kapsamında düzenlenen anma programına; Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, Seydikemer Belediye Başkan Vekili Bayram Önder Akdenizli, Seydikemer İlçe Emniyet Müdürü Muzaffer Yüceur, Seydikemer İlçe Jandarma Komutanı Sadık Çetin, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Nazmi Toraman, Siyasi Parti İlçe Başkanları, ilçe kurum müdürleri, şehit aileleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerini anma programı Şehit Alper Seven Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahmet Mustafa’nın Kuranı Kerim Tilaveti ile devam etti.
Anma programında Şehit Alper Seven Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Faruk Çağlar günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Konuşmanın ardından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi dolayısıyla öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan oratoryo gösterimi yapıldı. Salondaki izleyicilerden tam not alan oratoryonun ardından Silahını Vermeyen Şehit konulu tiyatro oyunu sergilendi. Tiyatro oyununun sonunda Şehit Alper Seven Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisinin okuduğu şiir salonda göz yaşlarının akmasına neden olurken, şiiri okuyan öğrenci de göz yaşlarına hakim olamadı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN