Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına gerçekleştirilen Telmessos Yüzey Araştırmaları ile Kaymakamlık bünyesinde kurulan Batı Lykia Kültürel Varlıklarını Araştırma Merkezi'nin amacı ve kapsamı hakkında tanıtım toplantısı yapıldı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Fethiye Kaymakamlığı Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe Fethiye Kaymakamı Alper Balcı, Telmessos Yüzey Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. İsa Kızgut ve akademisyenler katıldı. 2021 yılında başlayan ilk etap çalışmalarında Şövalye Adası karasal ve su altı kalıntılarının tespitinin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Kızgut, ikinci bölüm kapsamında Şövalye Adası’nın su altı kalıntılarının incelenmeye devam edileceğini belirtti. Öte yandan çalışma dâhilinde Fethiye merkez, Çiftlik Mahallesi ve Koca Çalış mevkiinde incelemelerde bulunacağı ifade edildi. 
İlk olarak konuşan Telmessos Yüzey Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. İsa Kızgut, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına Telmessos Yüzey Araştırmaları 2021 yılında başlamış, ilk etapta Şövalye Adası karasal ve su altı olmak üzere tüm kalıntıların tespiti ve belirlenmesi üzerine çalışılmıştır. Bu sezon, Şövalye Adası sualtı kalıntıları incelenmeye devam edilecek, aynı zamanda diğer ekip Fethiye merkez yerleşimde, Çiftlik Mahallesi ile Koca Çalış Tepesi'nde araştırmalar gerçekleştirecektir. Bu çalışmalar sürerken, Kaymakam Alper Balcı ile Araştırma Başkanlığı arasında yapılan görüşmeler sonrasında Fethiye ve çevresinin kültürel varlıklarını irdelemek ve envanterlemek üzere bir Araştırma Merkezi kurulmasına karar verildi. Batı Lykia Kültürel Varlıklarını Araştırma Merkezi, Fethiye ve çevresi ile ilgili soyut-somut tüm kültürel değerleri araştırıp envanterleyecek, yerli ve yabancı bilim insanları tarafından Fethiye ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarını halka duyurmak için konferans, sempozyumlar ve diğer etkinlikler düzenleyecektir” dedi. 
Açıklamasını sürdüren Prof. Dr. Kızgut, “Araştırma Merkezi, görevini başarabilmek ve amaçlarına ulaşabilmek için Fethiyelilerin desteği ve katkılarına ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle Fethiye halkının evlerinin veya bahçelerinin duvarlarında ya da bağımsız halde bulunan tarihsel bir kalıntıyı merkeze haber vererek değerlendirilmesini sağlaması Fethiye Tarihine ışık tutmuş olur. Veya aile bireylerinin arşivinde ya da belleğinde soyut kültüre ait bilgi varsa bunu da merkezdeki ilgili akademisyenlerle paylaşıp arşive katabileceklerdir. Merkez üyeleri farklı branşlarda akademisyenlerden oluşmaktadır. Sonunda tüm bu çalışmalar kitap ya da ciltler halinde yazılarak tarihe izler düşülecektir” diye konuştu. 
Fethiye Kaymakamı Alper Balcı konuşmasında, “İsa hocama çok teşekkür ediyorum. Ben göreve başladığımda hemen ziyaretime geldi. Anlattıkları bende büyük bir heyecan uyandırdı. Yürüttükleri çalışmaların Fethiye tarihine ışık tutacağını bana söyledi. Bütün çalışmalara destek olacağımı söyledim. Hemen bizden bir yer istediler. Kaymakamlığımızda müsait olan alt katı kendilerine tahsis ettik ve lojistik desteği sağladık. 4 ayda kendileri de teşkilatlandılar. İnşallah bu çalışma Fethiye’nin tarihine ışık tutacak. Fethiyeli vatandaşların da bu çalışmaya aktif olarak katılmaları lazım. Ellerinde bulunan, gördükleri tarihi yapıları bize bildirmeleri gerekmektedir. Böyle daha anlamlı olur. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bence bu bir milat… Eğer burada ki çalışmalarımız somut bulgulara ulaşırsa, bundan sonraki büyük çalışmaların yolunu açacaktır. Bu nedenle ben ekip üyelerine, merkez bünyesinde görev yapacak akademisyen görevlilere başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

 

Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

Telmessos'un tarihi gün yüzüne çıkarılacak

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN