Aromatik Haberleri

Aromatik Haberleri

Zerdeçal ve Zencefil üretimine büyük ilgi

 Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından TAB Projeleri (Tıbbi Aromatik Bitkiler) çerçevesinde ‘Zerdaçal ve Zencefil Üretimini Geliştirilmesi’ çalışmaları devam ediyor. Her yıl üreticilere yüzde 75 hibeli Zerdeçal ve Zencefil yumrusu dağıtımı yapılıyor.

Köyceğiz’de Okul Bahçesi Keçiboynuzu Fidanları İle Donatıldı

Muğla’nın Köyceğiz Ortaokulu öğrencileri Orman Haftasında okul bahçesini keçiboynuzu ormanına dönüştürdü. Ayrıca etkinlikte öğrenciler endemik bitkilerden sığla ve aromatik bitkilerden defne fidanları ile bahçelerini renklendirdi.

Muğla’da ‘Karya’nın Hazinesi Defne’ Bahçeleri Kuruluyor

Tıbbi aromatik bitkiler üretiminin önemli merkezlerinden Muğla’da Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi’ projesi çerçevesinde yeni tıbbi ve aromatik bitki fidanı dağıtımları İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından devam ediyor.

32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu yapıldı

 Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’ndeki distilasyon tesisi ile 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan topladığı lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 10 çeşit tıbbi aromatik bitkiden toplam 468 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 25.8 ton bitki hidrosolü de üretildi.

Tıbbi aromatik bitki seferberliği

Muğla ve ilçelerinde doğada kendiliğinden yetişen tıbbi aromatik bitkiler artık tarlalarda yetiştirilmeye başlandı.

KÖYCEĞİZLİ MİNİKLERDEN “İLK SERGİM” TEMALI SERGİ

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 40 minik öğrenci ve özel gereksinimli bireylerin yaptığı eserler Aromatik Bitkiler Evi'nde sergilendi.

Köyceğiz’de atölye çalışması yapıldı

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde kağıt yapımı, geri dönüşümü ve kullanım olanakları hakkında seminer ve atölye çalışması yapıldı.

Türkiye’nin ilk tıbbi aromatik bitki dijital kütüphanesi kuruluyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER) Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğu proje ile Türkiye'de ilk defa tıbbi, aromatik ürünler bitki dijital kütüphanesi kurulacağını belirtti.

YEŞİLÜZÜMLÜ’YE AROMATİK BİTKİLER BAHÇESİ

Fethiye Belediyesi’nin 180 dönümlük arazide gerçekleştirdiği ‘Bizim Bahçe’ projesi hızla devam ediyor. Bu kapsamda Yeşilüzümlü Mahallesi’ndeki belediyeye ait tarım arazisine, ‘Aromatik Bitkiler Bahçesi’ açıldı. Lavanta, altınotu ve biberiyenin bitkilerinin dikimi gerçekleştirildi.

Vali Başkanlığında Tab Toplantısı Yapıldı

Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, TAB Projesi teknik komite eylem planı görüşüldü. GEKA destekli "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Ulusal ve Uluslararası Trend Analizi Danışmanlığı Projesi" protokolü imzalandı.

360 bin adaçayı ve kekik fidesi dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteklediği, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Toplulaştırma Projesi' kapsamında 333 bin 200 Anadolu Adaçayı ve 24 bin kekik fidesi dağıtıldı.

Endemik türlerden Muğla ekonomisine 62 milyon TL katkı

Türkiye'deki 3 bin 500 endemik bitki türün 427'sini bünyesinde barındıran Muğla, bu endemik bitki türlerinden yılda yaklaşık 62 milyon lira gelir elde ediyor. 'Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi' projesi kapsamında Muğla coğrafyasına uyumlu yeni türlerin üretimi çalışmaları da sürüyor.

“İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı" projesi görüşüldü

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, İncirköy Tıbbi Aromatik Bitkiler Evi Ve Doğa Parkı" projesi kapsamında yer tespiti ve tahsisi konusunda toplantı gerçekleştirildi.

Fethiye’de Endemik Bitkiler Müzesi kurulacak 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Fethiye’nin İncirköy mahallesinde uyguladığı “Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” fidan dağıtım töreni adeta aromatik bitkiler bayramına dönüştü. İncirköy mahallesinde bin dönüm alana 1 milyon 500 bin adet adaçayı ve kekik dikilmesi için fidan dağıtımı yapılırken 75 ailenin iç ve dış pazara üretim gerçekleştireceği belirtildi. İncirköy mahallesinin 2023 yılında endemik bitki müzesine de kavuşturulacağı belirtilirken, aromatik bitkilerin yöre halkına önemli bir maddi katkı sağlayacağı kaydedildi. İncirköy mahallesindeki törende konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, “Tarım ve turizm özellikle Muğla’da birbirini önemli şekilde desteklemektedir. Tarımsal üretim turizme katkı sağlamaktadır. Burada da aromatik bitkiler açısından sağlık alanında önemli ölçüde üretim gerçekleştirilecektir” dedi. Milletvekili Yelda Erol Gökcan da, “Muğla bölgesinde kadın kooperatifleri canlandırılacaktır. Evde oturan kadın kalmayacaktır” diye konuştu.

Fethiye İncirköy’de Tıbbi Aromatik Bayramı

“Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Fidan Dağıtım Töreni gerçekleştiriliyor.

Vali Tavlı, Muğla, cazibe merkezi haline gelecek

Muğla'da  “Itri-Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında üreticilere 300 bin fide ücretsiz dağıtıldı.

Milas’ta 300 bin ada çayı fidesi dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2015 yılından itibaren yürütülen “İtri Tıbbi Aromatik ve Oya Bitkilerinin Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Muğla’nın Milas ilçesinde 300 bin ada çayı fidesi dağıtıldı.

Menteşe Belediyesi’nden Kooperatiflere Destek

Menteşe Belediyesi kırsal kalkınmaya yönelik kurulan kooperatiflere desteklerini sürdürüyor. Yerkesik Kırsal Kalkınma Kooperatifine tahsisi yapılan atıl vaziyetteki binanın tüm tadilat, bakım, onarım, çevre ve bahçe düzenlemesi ile peyzaj çalışmalarını gerçekleştiren Menteşe Belediyesi ‘Aromatik Bitki Yetiştiriciliği’ projesine de destek sağladı.

MİLAS'TA ÜRETMEK İSTEYENE DESTEK VERİLECEK

Milas’ın Kalem Mahallesi’nde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerince Tıbbi Aromatik bitkilerden olan ada çayı, kekik ve defne yetiştiriciliği hakkında çiftçi eğitim toplantısı düzenlendi.

Çiftçi, Dijital Pazarlamaya Geçiyor

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Fethiye’ye bağlı İncirköy mahallesinde üreticiler ve muhtarlarla bir araya gelmişti. Saylak, Fethiye Belediyesi Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde, üreticilerin ve muhtarların istek ve sorunlarını dinleyerek ürünlerinin pazarlanması konusunda çiftçilere bir de müjde verdi. Söz konusu proje hayata geçirildiği zaman çiftçiler, ürünlerini sanal ortamdan pazarlayacak. Teknoloji aracılığıyla çiftçilerle alıcıları buluşturacak olan projenin adı ise Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tıbbi aromatik bitkiler yetiştiren üreticiler ve 7 köy muhtarıyla düzenlediği toplantıda, pandemi sürecinden ve küresel ısınmanın getirdiği doğal afetlerden çiftçilerin olumsuz yönde etkilendiğini dile getirip çiftçilere tek çatı altında birleşmeleri konusunda çağrıda bulundu. Bir üreticinin, ürettiği bitkilerin pazarlanması konusunda sıkıntı çektiğini dile getirmesi üzerine Saylak, tüm çiftçilere, başlatılacak olan yeni bir projenin müjdesini verdi. Kısa adı DİTAP olan Dijital Tarım Pazarı projesiyle, üreticiler ve alıcılar, aracı olmadan direk iletişime geçebilecek. Böylece hem çiftçiler ürününü değerinde satacak, hem alıcılar ihtiyaçlarını daha ucuza alabilecekler.

Hedef, 3 Yıl İçinde 3 Bin Dekar

Fethiye Belediyesi Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde muhtarlar ve üreticilerle bir araya gelen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tıbbi aromatik bitki yetiştirenlerin istek ve sorunlarını dinledi. Ardından üreticilerin tıbbi aromatik bitki yetiştirdikleri ekili tarım alanlarında incelemelerde bulunan Saylak, gerçekleştirdiği İncirköy ziyaretini değerlendirdi.

İNCİRKÖY’E 3 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Tarım ve Orman Bakanlığının “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye İlçesine bağlı İncirköy Mahallesinde muhtarlar ve üreticilerle birlikte bir toplantı yaptı. Muhtarların ve üreticilerin istek ve sıkıntılarını dinleyen Saylak “ Üreticiler birlik olursa başarıya ulaşırız. İri olacağız, diri olacağız. Siz üreticilerimizin her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı. Adaçayı, kekik, lavanta gibi tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirildiği İncirköy’de, projenin ilerleyen aşamalarında işleme ve kurutma tesislerinin kurulup yörede tıbbi bitkiler turizminin de olabileceği kaydedildi. Yıllarca tütün üretimi gerçekleştiren ve bu işten gelir elde edemeyince tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine soyunan İncirköy Mahallesi’nde, lavanta, adaçayı, kekik ve defne yetiştiriciliği öne çıktı. 3 bin dekarlık hedefin konulduğu İncirköy’de, 3 milyon TL’lik yeni yatırım yapılacak.