Dokuma Haberleri

Dokuma Haberleri

Büyükşehir Destekli Güçbirliği Kooperatifi ilk satış mağazasını açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde faaliyet gösteren kooperatifleri tek çatı altında toplamak için kurduğu, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Marmaris Armutalan’da ilk satış mağazasını yine Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile açtı.

Kadınlar istihdama kazandırılıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile desteklenen ‘Kadınlar Üretiyor Menteşe Kazanıyor’” projesi çerçevesinde verilen dokuma eğitimleriyle dezevantajlı durumda olan kadınlar istihdama kazandırıldılar.

Geleneksel Dokumalar Türkevi’nde Sergileniyor

Olgunlaşma Enstitülerinde yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlası Projesi’ çerçevesinde, New York'taki Türkevi'nde, Türkiye'nin zengin, kültürel ve coğrafi özelliklerinin işlendiği renk ve desenlerdeki kumaşlarla dokuma mirasının misafirlere tanıtıldığı etkinlik gerçekleştirildi. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Muğla yöresine ait motiflerle dokunan geleneksel dokuma ürünleri de Türkevin’de yapılan etkinlikte sergilendi.

MESLEK LİSESİNDE ÜRETİLDİ, MUĞLALI KADINLAR DOKUDU

Muğla'nın Menteşe ilçesinde genç-işsiz kadınlara yönelik mesleki eğitim-gelişim çerçevesinde dokuma öğretilirken, kullanılan tezgahlar meslek lisesinde üretiliyor.

"DÜNYA YÜZÜNDE GÖRDÜĞÜMÜZ HER ŞEY KADININ ESERİDİR.”

8 Mart 1857'de ABD'de 40 bin dokuma işçisi kadın çalışma saatlerinin 16 saatten 10 saate indirilmesi, ücretlerinin ve çalışma koşullarının düzeltilerek insan onuruna yakışır hale getirilmesi talebiyle bir grev başlattılar. Polisin saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve ardından çıkarılan yangında fabrika önüne kurulan barikatlar nedeniyle kaçamamaları sonucu 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kadın katıldı.

LİKYA İLMEKLERİ DEFİLESİ GÖZ KAMAŞTIRDI

Fethiye Likya Kadın Kooperatifi ve TUI Care Foundation ortaklığında hayata geçirilecek “Likya’nin İlmekleri Projesi” tanıtım toplantısı yapıldı. Kısa bir moda defilesinin de yapıldığı toplantıya; kamu sektörü temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve turizmcilerden oluşan geniş bir paydaş kitlesi katıldı.

Çocuklara 26 farklı branşta ücretsiz kurs

Menteşe Belediyesi’nin alanında uzman eğitmenleri tarafından; ahşap boyama, bağlama, ebru, gitar, güzel yazı, halk oyunları, hızlı okuma, keman, kilim dokuma, makrome örgü, model uçak (Ata), mozaik, origami, resim, ritim atölyesi, takı tasarım, futbol, karate, basketbol, kort tenisi, masa tenisi, jimnastik, pilates, satranç, dans ve basketbol olmak üzere toplam 26 farklı alanda verilen yaz kursları yoğun katılımlar ile devam ediyor.

Akkovanlık İlkokulu Milas Halısı Dokuma ve Eğitim Merkezi’ne dönüştürüldü

Muğla'nın Milas içesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Esan Eczacıbaşı arasında imzalanan 'Geçmişin Tezgahında Geleceği Dokuyoruz' isimli işbirliği protokolü sonrasında halı dokuma faaliyetleri başlıyor.

ÜZÜMLÜ’DE EL SANATLARI SERGİSİ

Fethiye’nin Yeşilüzümlü Mahallesi’nde açılan dastar dokuma, takı ve el sanatları kurslarının sergi açılışı gerçekleştirildi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Eksik Evrak

2021-2022 Başvuru Dönemi'nde A İş Planı kapsamında müracaatı yapılan projelerin başvuruların İdari Uygunluk Açısından Değerlendirilmesi sonucunda 1496 adet projenin 445 (Dört yüz kırk beş) adet projesinde en fazla 3 (üç) adet eksik belgesi olduğu tespit edilen başvurularla ilgili; B İş Planı kapsamında müracaatı yapılan projelerin başvuruların İdari Uygunluk Açısından Değerlendirilmesi sonucunda toplamda 10 adet projenin 5 adet projesinde en fazla 5 (beş) adet eksik belgesi olduğu tespit edilen başvuruların belgelerini tamamlaması istendi.

Esnaf Kefaletten Açıklama

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından 5 Ocak 2022 tarihli ulusal gazetelerde: “Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan esnaf kredilerinin faiz oranları P düşürülmüştür. Kaybolmaya yüz tutmuş bakır dövmeciliği, çinicilik, dokumacılık vb. gibi esnafların kredilerinin 100.000 TL’lik kredilerinde faiz alınmayacaktır” şeklinde çıkan haberlerin yeni olmadığını 2 yıldan bu yana yürürlükte olan bir uygulama olduğuna yönelik açıklama yapıldı.

Uno Club Fethiye, Uno Fest 2021’e damgasını vurdu

Bu yıl Antalya Dokumapark’da gerçekleşen organizasyona, yine Fethiye Uno Club ekibi damgasını vurdu. Türkiye’deki Anadolu kulüpleri içinde ilk ve tek aile kulübü olan ve birlik, beraberlik ve dayanışma üzerine kurulan Uno Club Fethiye, her yıl katıldığı ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uno Fest’ten 2 madalyayla döndü.

Özbil Ergün, “Dastarı gelinlik yapımında da kullanıyoruz”

Yeşil Üzümlü Mahallesinin sembolü haline gelen Üzümlü Dastarının hikayesini Özbil dokuma atölyesi işletmesi Özbil Ergün FRT TV mikrofonlarına anlattı. El emeği göz nuru olan bu dastarı uzun yıllardır dokuduğunu belirten Özbil Ergün, “Önceden ben dastarı bilmezdim. Gelin oldum geldim, 35 senedir yapıyorum. Mahallemizde yaşayan taşlı bir teyze vardı onun sayesinde öğrendim. Ve o gün bugündür ona hep dua ediyorum bana bunu öğrettiği için… İlk Dastar da masa örtüsü yaptım” dedi.

Seydiler Kilimi’ne mağazalar ve vatandaşlardan talep arttı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Türk Marka ve Patent Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesi alınan Seydiler Kilimi’ne talep arttı. Yok olma noktasına gelinmişken halı mağazalarından ve hediyelik eşya talebiyle vatandaşlardan çok sayıda sipariş aldıklarını belirten Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven, kilim dokumayı bırakan kadınların yeniden tezgahlarının başına geçtiğini belirterek FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’ya teşekkür etti.

Okul binası işine ait Etüd proje hizmeti alınacak

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, 2930 m2 İnşaat Alanlı 1 Parselde Uygulanacak Okul Binası İşine Ait Mimari Uygulama, Mühendislik Projeleri İle İhale Dökümanının Hazırlanması İşi hizmet alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır.

“Kaya Halısı” Dokuma Atölyesi açıldı

Fethiye’nin Kültürel değeri, coğrafi işaretli kaya halısı dokuma atölyesi açıldı.

Mimarlık ve mühendislik projeleri ile ihale dokümanı hazırlanması hizmeti alınacaktır

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, Makina Ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, MKE Kapsül Fabrikası Müdürlüğü Kimyasal Malzeme Deposu Yapım İşine Ait Mimarlık ve Mühendislik Projeleri İle İhale Dokümanı Hazırlanması Hizmet Alım İşi hizmet alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek olup, teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacaktır.

Etüd proje hizmeti alınacaktır

Basın İlan Kurumu ilan portalı ilan.gov.tr'de yer alan ilana göre, Körfez Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından, 4 Adet Park ve Aktivite Alanı Uygulama Projelerinin ve İhale Dokümanlarının Hazırlanması İşi hizmet alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir.

Bulut, "Bizim bizden başka dostumuz yok"

İyi Parti Fethiye Belediye Başkan Adayı Nagihan Bulut, Salı günü başladığı meslek ve sivil toplum kuruluşu ziyaretlerine Çarşamba günü de devam etti. Ziyaretlerde Bulut’a İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Suat Aybek, Meclis Üyesi Adayları Seval Kurnaz, Bahadır Avcı, Gönülden Beder, Duygu Arıkan, Allaatin Yıldırım, Aslıhan Ünal, Mustafa Çalhan, Şafak Yasin Sazak ve partililer eşlik etti. İyi Parti ekibi ilk olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesini ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ve Meclis Başkanı İlkay Tugay ile görüşen İyi Partililer, denizcilik sektörünün yerel belediyeden beklentilerine ilişkin bilgi aldılar. Nagihan Bulut, DTO yönetimini TOBB Akreditasyon Sistemi belgesi almış olmalarından dolayı tebrik etti. Akreditasyon Sisteminin TOBB’a bağlı tüm Oda ve Borsalarda uygulanma zorunluluğu olduğunu belirten Şaban Arıkan, “İMEAK Deniz Ticaret Odası şubeleri içinde akreditasyon belgesi alan ilk şubeyiz. Dokümanlarımız diğer şubelere örnek olarak gösterildi. Bu konuda personelimin hakkını yiyemem, az kişi ile iyi iş çıkardılar.” dedi.

FESTİVALE ONBİNLER AKIN ETTİ

Fethiye Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen Yeşilüzümlü Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali, binlerce insanı misafir etti. Çevre ilçe ve illerden yoğun katılımın olduğu festivalde protein deposu olarak bilinen ve son zamanlarda önemli hastalıkların tedavisinde de kullanılan Kuzugöbeği Mantarı ile yörenin dokuma bezi olan Dastar’ın tanıtımı yapıldı.

ÜZÜMLÜ DASTARHANE PROJESİ HIZLA DEVAM EDİYOR.

Fethiye Belediyesi Üzümlü Beldesi’nde Dastarhane projesini tamamlıyor. Çalışmalar kapsamında yöreye özgü dokumaların yapılacağı dastarhane’nin mimari yapısı da bölgeye uygun bir şekilde tasarlandı.

Balıkesir Sındırgı El Dokuma Halıları Fethiye’de

Balıkesir’in Yağcıbedir halıları Fethiye’de sergileniyor. Adını Balıkesir’in, Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir yörüklerinden alan Yağcıbedir halıları FBKM sergi salonunda halı severleri bekliyor.

Kaymakam Çalık’ Tan Sanat Kurslarına Ziyaret

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık; Fethiye İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Halı Dokuma Kursu ile Çini ve Seramik Kursu’nu ziyaret etti.