Uzman Klinik Psikoloğu Seray Aksoy: 'Çocukları okula dönüş fikrine hazırlamak çok önemli'

Hem ebeveynler hem de çocuklar için tatil dönemi artık bitti. Okul alışverişi yapıldı, eşyalar tamamlandı ama peki ya çocuğunuz yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı? Tatil havasından çıkması için neler yapmalısınız? Sorularının cevabı veren Klinik Psikolog Seray Aksoy, önerilerde bulundu.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

Uzun süren yaz tatilinin sonlanmasıyla birlikte yeniden okula dönmek her çocuk için çok kolay olmayabilir. Kimi çocuk okulun açılmasını özlemle beklerken kimi huzursuzluk duyabilir. Bu sebeple çocukları “okula dönüş” fikrine psikolojik olarak hazırlamak çok önemli. 
2 yıldır Fethiye’de danışan aldığını belirten Klinik Psikolog Seray Aksoy, şu açıklamalarda bulundu;
 “Şimdi öncelikle şunu unutmamamız gerekiyor, bütün çocuklar farklı mesela bazı çocuklar okula gidecekleri için mutlu olabiliyorlar, kendilerini daha rahat hissedebiliyorlar fakat bazı çocuklarda da daha böyle gerginlik gözlemliyoruz, daha kaygılı ve mutsuz hissediyorlar. Ailelerinden ayrılacakları için özellikle ilkokul çocuklarından bahsetmemiz gerekirse kaygılı bir çocuğa sahipseniz eğer o noktada sizde eğer kaygılıysanız o kaygıyı çok göstermemeniz gerekiyor. Daha çok destekleyici olmakta fayda var. Okula gitmenin normal bir süreç olduğunu söyleyebilirsiniz. Kendi ilkokul deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Örneğin bende ilkokuldayken senin gibi çok heyecanlanmıştım beni korkutmuştu bazı şeyler ama sonra baktım yeni arkadaşlar edindim okul sayesinde öğretmenlerim oldu gibi cümleler kurmanız rahatlamasını sağlayacaktır çocuğumuzun. Dikkat edilmesi gereken bir başka noktada özellikle gerginse çocuk gerilecek ne var, bunda korkulacak bir şey yok bütün çocuklar okula gidiyor gibi çocukların duygularını değersizleştirecek cümleler kurmamak çok önemli onun yerine daha çok anladığınızı gösteren cümleler kurarsanız onların da rahatlamasını sağlamış olursunuz”
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN