Başoğlu Güven Tazeledi

Fethiye'de tam 28 yıldan bu yana Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanlığını sürdüren İsmail Başoğlu 7. kez yine başkan seçilirken, güven tazeledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye’de tam 28 yıldan bu yana Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanlığını sürdüren İsmail Başoğlu 7. kez yine başkan seçilirken, güven tazeledi.

Fethiye’nin Çalış Plajı’ndaki Aymes Otel’de kooperatifin 58. Olağan Genel Kurulu gerçekleşirken, tek adayla gidilen seçimde İsmail Başoğlu bir kez daha yeni dönem için başkan seçildi.

1959 yılında kurulan Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin 58. Olağan Genel Kurulu’nda, 1989 yılından bu yana kooperatif başkanlığını sürdüren İsmail Başoğlu yeniden başkanlığa seçilirken, karşısına rakip olarak yine bir liste çıkmadı. Tek liste ile gidilen seçimde Başoğlu, 7. Dönem içinde başkanlığı kazanırken, seçim sonunda üyelerin tebrik yağmuruna tutuldu.

2 bin 53 ortağı bulunan Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifinin Olağan Genel Kuruluna Muğla-Aydın Bölge Birlik Başkanı Necip Saraç, Muğla Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Azim Çetin, Yatağan Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Süleyman Can, Ortaca Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hüsameddin Karaşahin, Marmaris Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Sarıcan, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Şoförler Odası Başkanı Şaban Taşar, Pazarcılar Odası Başkanı Adem Hıra, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır ile Seydikemer Ulaştırma Hizmetleri Başkanı Mehmet Hadi Çakıroğlu’nun yanı sıra çok sayıda kooperatif üyesi katıldı.

Muğla-Aydın Bölge Birlik Başkanı Necip Saraç’ın kongre divan başkanlığını yaptığı olağan kongrede, yardımcılıklarını ise Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ile Sadi Başkaya ve Murat Buruk yaptı. Şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden üyeler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulan kongrede, İstiklal Marşımız da okundu. Üyelerin tekrar güvenini kazanarak  Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanlığına seçilen İsmail Başoğlu’nun yönetim kurulunda; İsmail Tahancı, Mehmet Öztürk, Veli Uysal ve Mehmet Hadi Çakıroğlu yer alırken, Denetim Kurulunda ise Selahaddin Cesur ile Hüsnü Çalış yer aldılar. Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu; faaliyet raporunu okuyup, kooperatifin gelir ve giderleri ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi aktardı.

1 Milyon 77 Bin TL Geliri Var

2016 yılında Kooperatifin 1 milyon 77 bin TL gelirinin, 799 bin TL giderinin olduğunu söyleyen İsmail Başoğlu,  “2016 yılında ülke genelinde yaşanan kriz Fethiye’yi de çok fazla etkiledi. Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifimizin tahmin edilen gelirler toplamı  1 milyon 212 bin TL, gerçekleşen gelir toplamı ise 1 milyon 77 bin olarak gerçekleşti. Tahmin edilen gider toplamımız 1 milyon 75 bin iken, gerçekleşen gider toplamımız ise 799 bin TL olarak görülmektedir. 2016 yılında 136 bin TL. kar yapmayı planlarken, 282 bin TL kar yaptık. 2016 yılında finansmanımız 45 milyon olacak demiştik ama kullanacağımız finansman 2016 yılı sonunda 46 milyon olarak gerçekleşti. Yani ortaklarımıza tahminimizden 1 milyon TL fazla para kullandırdık. Takip oranımız % 22’lere düşürülecek demiştik ancak bu tahminimiz hiç tutmadı ve bu oran %50’lere yükseldi. Bunun nedeni ise 2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak krizi ve bunun ardından yaşanan tarımda ihracatın düşmesi ve turizm sezonunun kötü geçmesidir” dedi.

Kredi Limitimiz Düştü

Başoğlu, “Ülkemizde yaşanan terör olayları ve saldırılarının da yaşanması ekonomiyi etkiledi” diyerek, “Bunun net açıklaması ise verilen 100 TL’nin 57 TL’sini gecikmeli alıyoruz. Oysa biz verdiğimiz 100 TL’nin 20 TL’sini gecikmeli alırız demiştik. Ama ne yazık ki tahminimizi tutturamadık. Kooperatif olarak bu durum bize ise yan etki olarak 150 bin  olan kredi limitimizi 100 bine düşürdüler. Gerekçe olarak da takip oranınız yükseldi ve riskli bir kooperatif oldunuz dediler. Yani bu bizim için çok büyük bir kayıp. Çünkü şimdi 150 bin TL isteyen bir ortağımıza bu krediyi veremiyoruz. 2016 yılında ortaklarımızın üniversitede okuyan çocuklarına daha fazla burs vermeyi hedeflemiştik. Bunu başardık, daha önce 40 çocuğumuza burs verirken şimdi 45 çocuğumuza burs veriyoruz. 2016 yılında olumsuz gelişmeler nedeniyle kooperatif imkanları ölçüsünde ortaklarımızın mesleki ve sosyal gelişmelerini arttırmak için hedeflediğimiz yurt içi gezileri planlamıştık. Ama bunu gerçekleştiremedik” dedi.

Esnaf Sağlık Kartları Dağıttık

 

Esnaflar ve üyeleri için sosyal projelere önem verdiklerini anlatan İsmail Başoğlu,  “2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda Fethiye ve Seydikemer İlçelerinde bulunan ortaklarımız için amaçladığımız her türlü eğitim, sanatsal ve sporsal çalışmalarda da çok fazla katkıda bulunamadık. Ortağı olduğumuz Lokman Hekim Esnaf Hastanesinin tüm hizmetlerinden ortaklarımızın teşhis ve tedavilerinde indirimli yararlanmalarını sağladık. Bununla ilgili her ortağımıza esnafım ve sağlığım kartı düzenleyerek tüm ortaklarımıza dağıttık. Bu kartlarımızı dağıtırken süre olarak bir yıllık yapmıştık, hastanemizle görüşerek bu süreyi bir yıl daha uzattık. Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifi ortağı olup da Lokman Hekim Esnaf Hastanesinde tedavi gören hastalarımızdan 44 bin 500 TL almamız gerekirken biz, 33 bin 500 TL alarak burada da güzel bir indirim sağladık. 2016 yılında Fethiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifi ortağı olarak hastanemize 818 kişi tedavi görmüştür. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi 1579 esnafımız, Sabit Pazarcılar Odasından 32 kişi, Fethiye Şoförler  Odası üyesi 422 kişi ve Dalaman Esnaf ve Kefalet Kooperatifinden 144 üyemiz, Seydikemer Esnaf Odasına üye 278 üye de hastanemize gelerek muhtelif indirimlerden yararlanmışlardır. Yani toplam olarak 131 bin TL indirim yapmışız. Sadece kooperatifimize üye ortaklarımız hastanemizden yaklaşık 50 bin TL indirimden yararlanmıştır. Biz bu hastaneyi kurarken toplam harcadığımız para 245 bin TL idi, biz bu paranın kat kat fazlasını tedavi olarak geriye aldık” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN