Köyceğiz Ortaokulu Öğrencileri Sepet Örme Sanatını Öğrendi

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde öğrencilere sepet örme sanatı öğretildi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan, gargı ve hayıt ağacından yapılan sepetler günümüzde hala eşya taşıma amaçlı olarak kullanılıyor. Köyceğiz Ortaokulu Müdürlüğü, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yürüttüğü Mavi-Yeşil Okullar projesi çerçevesinde sepet örme ustası Hasan Ali Şimşek’i okula davet ederek öğrencilerin sepet örme sanatını öğrenmelerini sağladı. Sepet örme ustası Hasan Ali Şimşek, sepet örme sanatının hem inceliklerini anlattı hem de öğrencilere uygulamalı olarak yaptırdı.

Sepet örmeye küçük yaşlarda başladığını belirten sepet örme ustası Hasan Ali Şimşek, "Ufak yaşlardan beri bu işi yapıyorum. Evlendikten sonra da işimi sürdürdüm. Hem bu işi yaptım, hem de başka bir yerde çalıştım. Sepet örme işi tamamen el sanatı. Ben de sanatımı işten geldikten sonra icra edip çeşitli sepetler ördüm. İhtiyacı olanlardan da sipariş alıp, hazırlar satardım. Halen daha bu işi devam ettiriyorum" dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş sanatları unutturmamak için Hasan Ali Şimşek'i okullarında ağırladıklarını belirten Köyceğiz Ortaokulu Müdürü Coşkun Öztürk, "Sepet örme sanatımız kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan bir tanesi. Bildiğimiz kadarıyla bir tanesi de Hasan amcamız olmak üzere bu işi yapan 3-5 kişi kaldı. Bizim de amacımız atalarımızdan kalan, bizim kültürel değerlerimizden olan sanat dallarımızı genç kuşaklara aktarmak. Sepet örme sanatını da Hasan amcadan siz gençlere taşımak istiyoruz. İçinizden bu konuda yetenekli öğrenciler mutlaka çıkacaktır. Bugün öğrendikleriniz bizim için bir örnek oluşturacak. Daha sonra da ister Hasan amcaya gerekse bizlere söylemek suretiyle bu becerinizi geliştirmenizi istiyoruz. Bu mesleği unutturmamak için elimizden ne geliyorsa yapacağız" diye konuştu.
 

İHA- İhlas Haber Ajansı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN