Torunoğulları Toplantıyı Değerlendirdi

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı ve TÜROFED Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'komşunu al da gel' kampanyasını doğru bulduğunu ancak toplantının turizm sektörü rahatlatacak açıklamalardan eksik kaldığını söyledi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı ve TÜROFED Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘komşunu al da gel’ kampanyasını doğru bulduğunu ancak toplantının turizm sektörü rahatlatacak açıklamalardan eksik kaldığını söyledi.

Turizm sektör temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın burada yaptığı toplantıyı değerlendiren Fethiye Otelciler Birliği Başkanı ve TÜROFED Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Torunoğulları, toplantının sektör temsilcilerinin beklentilerini karşılamadığını dile getirdi. Torunoğulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘komşunu al da gel’ kampanyasını doğru bulduğunun altını çizerek yaptığı açıklamada  “Toplantıyla ilgili beklentilerimiz açıkçası daha yüksekti ama maalesef bir görüş alış verişi olmadı. Cumhurbaşkanımızın özellikle Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza yönelik yaptığı çağrıyı kesinlikle olumlu karşılıyorum. Bu geçen seneden yapılması gereken bir çağrıydı fakat bu toplantının konusu sadece bu olmamalıydı. Sektörün beklentilerinin fazla olduğu bir toplantıydı. Bunun sadece Türkiye’nin Avrupa’da yaşayan vatandaşlarının kendilerinin ve komşularının davetiyle sınırlandıran bir açıklama gibi kamuya yansıtılması, toplantının ana konusunun bu olması kendi açımdan yetersiz kaldığını düşünüyorum. Bu tavsiyeyi Sayın cumhurbaşkanımız her hangi bir konuşması içinde de yapabilirdi. Kesinlikle yaptığı çağrıyı doğru bulduğumun altını çizmek istiyorum ama o günkü toplantıda sektörü rahatlatacak, destekleyecek, sektör temsilcilerini biraz  daha motive edecek ve bizi bir adım ileriye taşıyacak bir takım açıklamaların olmasını sektör temsilcisi olarak bekliyordum” dedi.

2016 yılında yaşanılan bütün olumsuzluklara rağmen 2017 yılına negatif girmediklerini vurgulayan Torunoğulları, özellikle İngiltere pazarında yaşanılan hareketliliğin umut verici olduğunu kaydetti. İngiltere pazarının Muğla bölgesi için çok önemli olduğuna işaret eden Torunoğulları “İngiltere’de yaşanan olumlu gelişmeler kesinlikle bizim için pozitif. Bu sağlayan sebepler Euro ve Pound arasındaki dengenin Pound lehine gelişmesi, geçen sezon Türkiye’ye gelmeyen Avrupa’da hizmet alan İngilizlerin aldığı hizmetteki memnuniyetsizliği gibi üst üste koyabileceğimiz nedenlerle bu sene Türkiye’ye karşı İngiltere’den bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bundan da en fazla yararlanacak bölge Muğla, Fethiye ve Dalaman bölgesidir.  Bunun dışında Rusya ile atılan adımlar, Bakanımızın İsrail ile yaptığı doğrudan temaslar gibi önemli gelişmelerde var. Bütün bunların mutlaka turizme olumlu yansımaları olacaktır” dedi.

İç pazarda tur operatörlerinin yüzde 25 hedef büyüttüğünü söyleyen Torunoğulları, bununda turizm sektörüne olumlu yansıyacağını belirterek, iç pazarda uygulanan fiyatlarla döviz ve maliyet artışlarındaki farkın büyük olduğunu bu farkın kapanmasının sorun oluşturabileceğini ifade etti. 2017 yılı için negatif pazarın Almanya olduğuna dikkati çeken Tounoğulları; “Almanya, Hollanda, Belçika gibi politik anlamda ve siyasi anlamda sorun yaşadığımız ülkelerdeki düşüştür. Çünkü Türkiye’ye bu pazarların toplamından gelen yolcu sayısı 7-8 milyon gibi bir rakamdı. Buradaki yüzde 30’luk bir düşün 2-3 milyonlara tekabül ettiği için veya artarsa daha fazla rakamlara tekabül ettiği için dikkat etmemiz lazım” dedi. Konuşmasına devam eden Torunoğulları; “Çin, Hindistan pazarlarını da önemsiyoruz. Geçmiş yıllarda özellikle bizim bölgemize Çin’den Kore’den insanlar geldi gelmeye devam ediyor. Oralarda da yatırımlar yapılmalı, sayılar sağlanacaktır. Biz nereden gelirse gelsin bir yolcu da gelse bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu pazardaki sayıların da geliştirilmesi için çalışmalara devam edilmeli. Ama bizim hedef pazarla geliştirmek istediğimiz Pazar arasındaki stratejiyi ayırmamız lazım. Bizim hedef pazarlarımız milyon rakamın üzerinde yolcunun geldiği pazarlara ayrı bir strateji geliştirilmeli. Büyütmeye çalıştığımız farklı alternatif pazarlara da ayrı bir strateji geliştirilmeli. İkisini aynı sepetin içinde değerlendirdiğimiz zaman hata yaparız. Çünkü bir taraftan milyonun üzerinde ifade edilen rakam diğer tarafta on binlerle ifade edilen rakamlar var” dedi.

 

Torunoğulları; “Hükümetimizin genel için çıkardığı bir takım teşvikler var. İkincisi de hükümetimizin 22 il için çıkardığı teşvikler var. 22 il için özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bu 22 il için çıkarmış oldukları teşvikte bölgenin gelişmesi, geliştirilmesi, istihdamın bir adım ileriye taşınabilmesi için önemli bir karar. Genel için çıkarılmış olan yapıya baktığımız zaman bunlar tek başına bizim bulunduğumuz bölgelerdeki yatımları desteklemek ve geliştirmek için yeterli değil. 2016 yılında sağladığımız rakamları 2017 yılında sağlarsak ben bunu başarı olarak görüyorum. Hedefimiz 2016 yılının sayılarına düşmemek olmalı” dedi. Torunoğulları; “OHAL kapsamında Türkiye ciddi bir denetim altında. Son olarak Reyna saldırısından sonra terör olayları biraz engellendi, engellenmeye de devam ediyor. Güvenlik birimlerimiz daha etkili durumdalar. Bu da bizi sevindiriyor. Olayların 2-3 ay öncesine göre durulduğunu da görüyoruz. Özellikle Sayın Başbakanımızın ifadeleri var. Mayıs ayından itibaren Türkiye’de daha güzel şeyler olacak, işler daha hızlı yoluna girecek gibi net ifadeleri var. Bizim bundan daha kötüsünü yaşayacağımızı düşünmüyorum, düşünmekte istemiyorum. Ama referandumda çıkacak olan sonucun muhalefet tarafından ya da mevcut iktidar tarafından beğenilip beğenilmemesinin getireceği gerginlik beni endişelendiriyor. Bunun getirdiği seçmenler üzerinde bir negatiflik olur mu bunun yansıması olur mu? Ben daha çok buna odaklıyım. Çünkü nisan ayında gerçekleşecek referandum sonrasının hemen arkasından turizm sezonu başlıyor. İnşallah yazı rahat bir yaz olarak geçiririz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN