• Haberler
  • Güncel
  • ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

Çalışmalar sonucu tespit edilen en önemli sorun Alzheimer hastalarının erken evrelerinden itibaren kaybolacağı, gidebileceği bir yerin olamaması gibi nedenlerle eve bağlı kalması ve sosyal yaşamdan koptuklarıdır. Ayrıca sosyal izolasyonda olan hastaların hastalıklarının hızla ilerlediği ve hastaya bakım veren kişilerin bakım yükü altında ezildikleri olmuştur. Tüm bu sıkıntılarla tek başlarına mücadele etmek zorunda kalan hasta yakınlarının kolayca ulaşabilecekleri bir merkez, erken evredeki hastalarını birkaç saatliğine de olsa bırakabilecekleri, hastalarının hem sosyalleşebilecekleri hem de uygun etkinliklerle rehabilitasyon çalışmalarının yürütüleceği bir merkez ihtiyacı en önemli sorun olarak tespit edilmiştir. Bu gerçeklerden hareketle yönetim kurulu, ülkemizde ve dünyadaki örneklerini inceleyerek bir ALZHEİMER GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ kurma hedefini belirlemiştir.

Konuyla ilgili açıklama yapan Beyin Cerrahı Uzmanı Doktor Mehti,’’ Yaklaşık 22 senedir Fethiye’de yaşıyorum. Uzun bir süre hekimlikten sonra yaklaşık 3 senedir emekliyim ve özel muayenehanem var. Biz 2 senedir Fethiye’de Fethiye Alzaymır Derneği’ni arkadaşlarla birlikte kurduk. Bu dernekte ki ilk amacımız alzaymır hastalarına yönelik bir gündüz yaşam merkezi oluşturmaktı. Bu proje ile Fethiye Belediye Başkanı’na başvurduk ve oradan da onay aldık. Babataşı Mahallesi’nde bir park alanı bize tahsis edildi. Biz de Fethiye’de yardımseverlerden ve bu konuda duyarlı davranan arkadaşlarla beraber bu inşaata başladık. Görmüş olduğunuz bu alan tamamen yardımseverlerin desteği ile olan bir inşaattır. Burada hastalarımızla beraber bir takım günlük faaliyetler ve aktiviteler yaparak hastalığın seyrini azaltmayı amaçlıyoruz’’ dedi.
Bu projeye gönül vermemizin sebebi Doktor Mehti’dir
Bu projeye gönül vermemizin sebebi Doktor Mehti’dir diyen İnşaat Mühendisi Ferit Ferhangil,’’ İnşaat mühendisiyim ve Göcek’te otelciyim. Bu projeye gönül vermemizin sebebi Doktor Mehti’dir. Doktor Mehti’nin dünyalar güzeli eşi alzaymırdır. Çok az bulunan genç yaşta bir alzaymır. Onun için Mehti Bey kendini alzaymır hastalığına ve hastalarına adamıştır. Bizi de peşinden sürükledi. Belediye’nin bu yeri bize tahsis etmesiyle beraber proje safhasına geçtik. Proje için paramız yok aklımız çok dedik. Mimar aradık. Bize bir mimar tavsiye ettiler. Mimara bu proje için paramız olmadığını söyledik. Kendisi Mehti Doktor ile geldiniz benim bir can borcum var dedi ve projeyi para almadan yapacağını söyledi. Bizlere küçük yaşta yaşadığı sağlık sorunlarını ve Mehti Bey’in kendisine yaptığı yardımı anlattı. Bize çok güzel bir proje çizdi. Bu sahayı yürüyüş yolları ve dinlenme havuzları ile donatacağız. Hasta yakınları için eğitim programları olacak. Hastalar için vakit geçirebileceği aktiviteler olacak. İnşallah burada güzel işler yapacağız. Hedefimiz ise iki ay sonra ilk programı yapmak’’ ifadelerini kullandı.
Ben bu projeye Fethiye’yi birleştiren proje diyorum
Alzaymır Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nagihan Bulut ise,’’ Ben bu projeye Fethiye2yi birleştiren proje diyorum. Çünkü kapısını çaldığımız herkes ve halkın evinde mutlaka bu hastalıkla uğraşan birileri var. Dolayısıyla da herkese çok yakın. Uzak olmayan bir hastalık. Fethiye’de çok sayıda bu hastalıktan var. Muğla’nın ayrıdan fazlası belki Fethiye’de. İlerleyen zamanlarda bunun da sebeplerini araştırıyor olacağız. O anlamda birçok insana dokunabileceğimizi düşünüyoruz. Herkese verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz’’ dedi.

Türkiye’de yaklaşık 600 bin ve 1 milyon arasında alzaymır hastası olduğu düşünülüyor
Dr. Cemil Yavuz ise,’’ Muğla Sıktı Koçman Üniversitesi Yaşlı Sağlığı Ve Bakımı Uygulama Araştırma Merkezi Müdürüyüm. Bu işi düşündüğümüz de rakamların ne olduğunu merak ettik. O dönemde ilçede 3000’e yakın alzaymır hastası olduğunu gördük. Bunun ayrısı ise Fethiye’deydi. Türkiye’de ise yaklaşık 600 bin ve 1 milyon arasında alzaymır hastası olduğu düşünülüyor. Bu hastalık 65 yaşında yüzde 9 oranında gözükürken her 5 yılda bir oranı ikiye katlıyor. 85 yaşında ki 2 yaşlıdan 1 tanesi alzaymır olduğu söyleniyor. Dolayısıyla biz Avrupa’nın en hızlı yaşlanan ülkesi olarak bir şey yapmamız gerekiyor. Sonrasında bu projeyi geliştirdik. Bu park ise alzaymır hastalarına tesis edildi. Yapılaşma bize ait. Parkın düzenlenmesi belediyeye ait olacak şekilde bunu Eylül ayı sonu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda burasını bir eğitim merkezi olarak da düşünüyoruz. Hasta yakınlarına, personele, uzman doktorlara, sağlık çalışanlarına ve kurslara ev sahipliği yapacak kocaman bir şey hayal ediyoruz. Her şey hayırseverlerin desteği ile oluyor. Yüksek maliyeti olan bir iş. Şuana kadar bir maliyet sıkıntısı yaşamadık. Bu işe gönül koymuş birçok insan Mehti Bey’in öncülüğünde gittiğimiz zaman bütün olanakları bize sundular. Bu anlamda da hepsine çok teşekkür ediyoruz. Dilerim ki bu proje aksamadan Eylül ayının sonunda bu açılışı hep beraber yaparız. Burada yaşlılarımız, onlara bakım veren insanlar birkaç saatliğine de olsa nefes alabilirler’’ diye konuştu.
Annemden ayrılmak zorunda kaldım
Psikolog Batuhan Küçük Serat ise,’’ 2015 yılında annem 51 yaşındayken alzaymır teşhisi konmasıyla bu hastalığa ilgi duymaya başladım. Annemin teşhisi ile beraber bu alanın ne kadar boş ve hastalığın ne kadar az tanıladığını gördüm. Fethiye’de anneme bu alanla ilgili verilecek desteğin olmadığını gördüm. Fethiye de bulunan bakım evinin alzaymır ve benzeri mental rahatsızlık özellikli yaşlıları kabul etmediğini gördüm. Sonrasında Fethiye’de ki tek bir bakım evinin de yetersiz olduğunu gördüm. Bu yüzden annemi İstanbul’a tam teşekkürlü bir bakım evine yerleştirmek zorunda kaldım. Annemden ayrılmak zorunda kaldım. Son 3 yıl itibariyle Fethiye’de böyle bir eksikliğin olduğunu gördüm. Mehti Başkan ile tanıştıktan sonra onun bu öncülüğüne elimden geldiğince yardımcı olmak istedim ve beraber bir yola girdik. İnşallah Fethiye bu ahstalık için çok daha bilimsel ve modern tesisler ve uzmanlar kazanacak’’ dedi.
Projeyi duyunca çok heyecanlandım
Projeyi duyunca heyecanlandığını belirten Dernek Saymanı Nurcan Noraz ise,’’ Kayın validem dolayısıyla dernekteyim. Projeyi duyunca çok heyecanlandım. Bu durumun büyük bir eksiklik olduğunu hissediyorduk. Bizimle aynı şeyleri düşünen dostlarımız ise bize destek vererek bu binayı inşa etmemiz de yardımcı oldular. Herkese çok teşekkür ederiz’’ ifadelerini kullandı.ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

ALZHEİMER DERNEĞİ'NDEN GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

 

 

 

Bakmadan Geçme