'Fethiye İl Özelliği Olan Bir Şehir'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 'Fethiye son derece önemli. Fethiye'ye baktığımız zaman Antalya, Aydın, Denizli havzasında bir il özelliği olan bir şehir. Onun için Fethiye, üniversiteyi çok rahatlıkla kaldırabilecek olan bir şehir' dedi.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; “Fethiye son derece önemli. Fethiye’ye baktığımız zaman Antalya, Aydın, Denizli havzasında bir il özelliği olan bir şehir. Onun için Fethiye, üniversiteyi çok rahatlıkla kaldırabilecek olan bir şehir” dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği “Fethiye Ekonomi Buluşması” toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Zeybekçi, Türk çiftçisine üzücü bir haber verdi. Zeybekçi, Rusya’nın domates ve üzüm üzerindeki ambargoyu kaldırmadığını söyledi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği “Fethiye Ekonomi buluşması” toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Muğla Valisi Amir Çiçek, Ak Parti Milletvekilleri Hasan Özyer ve Nihat Öztürk,  Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, iş adamları ve turizmciler katıldı.

Fethiye Ekonomi buluşması toplantısının açılış konuşmasını FTSO Başkanı Akif Arıcan yaptı. Çanakkale Şehitlerini ve tüm şehitleri anarak konuşmasına başlayan Arıcan: “İlçemiz 3T olarak adlandırdığımız tarım, turizm ve ticaret sektörlerine dayanmaktadır. Şimdi bu 3 T’ye eğitimi de katarak Fethiye’mizin bir eğitim şehri olması yolunda önemli adımlar atmaktayız. İşletme Fakültesine ek olarak Ziraat Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi de kuruldu. İlçemizdeki fakülte sayısı 3 fakülteye ulaştı. Bu çaba, Fethiye’mizin, bir eğitim şehri olma yolundaki iradesini ve isteğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Fethiyeliler olarak bu 3 fakültenin, 1 yüksekokulun ve 2 tane meslek yüksekokulunun Muğla’dan bağımsız, Fethiye Üniversitesi’ne dönüşmesi konusunda Bakanlar Kurulu kararının ve bu konuyla ilgili kanun teklifinin bir an önce Meclis’ten geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Babadağ’a yapılacak olan teleferik projesi hakkında da Bakan Zeybekci’yi bilgilendiren Arıcan şunları söyledi; “Turizm sezonunu 12 aya yayacak, dünyanın en önemli yamaç paraşütü merkezi olan Babadağ’a, teleferik ve sosyal tesisler yapılması konusunda elimizi taşın altına koyduk. Yaklaşık 20 milyon Euro tutarındaki projemizin ihalesini, 3 Nisan’da gerçekleştireceğiz.”

Arıcan, konuşmasında Fethiye’nin bekleyen projelerinin destek görmesi ve bir an önce hataya geçirilmesi için destek istedi. Arıcan ayrıca Bakan Zeybekci’den bölgeye yapılacak kamu yatırımlarının arttırılmasını istedi.

Zeybekci, Çanakkale Şehitleri’ni ve ülkenin tüm şehitlerini rahmetle andı. Zeybekci, 15 Temmuz’un dünya demokrasi tarihine geçecek bir demokrasi zaferi olarak tarihe altın harflerle yazıldığını söyledi.

Fethiye ve Seydikemer’in her yerinden bereket fışkırdığını belirten Bakan Zeybekci; “Her şeyin başı tarım. Tarımda yeterli olmamız lazım ve dünya tarıma dönecek bundan emin olun. Dünyada gelecekte mücadeleler su, tarım ve gıda üzerinde olacak. Bunlar en az bulunanlar. Dünyanın en avantajlı ülkelerinden biriyiz. Özellikle Ege bölgesi önümüzdeki dönemde mumla aranan coğrafyalardan biri olacak. Tarım ticaretimiz ve ihracatımız çok yüksek seviyede devam ediyor. Tarımsal ürün ihracatımızda yaklaşık olarak 20 milyar dolara doğru gidiyoruz.

Domates Ve Üzümde Ambargo Devam Ediyor

Tarımsal hayvansal ürün ihracatımızda bazı sıkıntılarımız var. Rusya ile yaşadığımız bazı problemler var. 2015 Kasım’ındaki talihsiz olaydan sonra Rusya’nın Türk ihraç ürünlerine getirdiği bazı yasaklar vardı. İki ülke liderlerinin görüşmelerin ardından 2015 Kasım’ı öncesine döneceğine dair beklentilerimiz vardı. Türkiye’ye, Türk vatandaşlarına, Türk sanayicisine, ihracatçısına uygulanan yasakların bir an önce kalkmasını, Türk ihraç ürünlerin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyorduk. Çünkü biz bir yasak koymamıştık. Burada şöyle bir algı var: Biz sanki ihracat olarak Rusya’ya milyar dolarları gönderiyoruz, sanki Rusya’nın böyle bir özelliği yokmuş gibi algılanıyor. Hâlbuki tam tersi. Bizim Rusya ile toplam tarımsal ihracatımız 750 milyon civarında, Rusya’dan tarımsal ürün ithalatımız 1. 1 milyar 850 bin dolar. Yani biz Rusya’dan 3 kat daha fazla satın alıyoruz. 2016 yılında Rusya ile olan 750 milyon dolarlık ihracatımızın 250 milyon dolarlık kısmına izin geldi. Ama domates ve üzüm gibi yaş ürünlerde bu yasak hala devam ediyor. Bu 450 milyon doların üzerinde. Yakın bir gelecekte aklıselimin galip geleceğine inanıyorum” dedi.

Zeybekci: “Fethiye, Üniversiteyi Çok Rahatlıkla Kaldırabilecek Olan Bir Şehir”

Zeybekci; “Fethiye son derece önemli. Fethiye’ye baktığımız zaman Antalya, Aydın, Denizli havzasında bir il özelliği olan bir şehir. Onun için Fethiye, üniversiteyi çok rahatlıkla kaldırabilecek olan bir şehir. İl ayrıdır, ilçe ayrıdır ama şehir başkadır. Fethiye modern bir şehirdir ve özellikleri itibariyle de üniversiteyi kaldırabilir. Hiçbir şehir veya bölge bu kadar turizmin hepsinin bir arada toplandığı bir yer yok. Gayret etseniz kayak turizmi de var. Yayla, deniz, spor turizmleri gibi bu anlamda da Fethiye’de kurulacak üniversitemizin çok rahat özellikli bir uzman üniversite Fethiye’den çıkar. Hayatım boyunca aklımın yatmadığı hiçbir şeye evet demedim. Fethiye’deki üniversite meselesine aklım yatıyor. Doğru, akıllı bir iş olur. Ülkem için de gençlik içinde kesinlikle iyi olur” dedi.

Bakan Zeybekci, Başkan Arıcan’ı Tebrik Etti

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan’ın çalışmalarından dolayı tebrik eden Bakan Zeybekci, “Böyle bir inisiyatif aldığınız için sizi tebrik ediyorum. Teleferikten dolayı tebrik ediyorum. Yani bu size bir görev değildi. Sizin böyle bir sorumluluğunuz da yoktu. Ama siz çıktınız böyle bir sorumluluğu üzerinize aldınız. Rabbim inşallah tamamlamayı nasip etsin. Bu akıllı bir yatırım olacak” dedi.

Zeybekci; “Fethiye’nin Kaderi Coğrafyasıdır”

Zeybekci; “Coğrafya bir kaderdir. O yüzden Fethiye’nin kaderi coğrafyasıdır. Bu coğrafyaya uygun ekonomik bir sistem kurmak gerekiyor. Muğla’nın ihracatı son 13 yılda 10 kat arttı. Şimdi 600 milyon doların üzerine geldik. Ama Muğla toplam ihracatının yüzde 60’ın üzerindeki kısmının deniz ürünlerinden sağlıyor. Bu kaderdir. Dolayısıyla burası bizim geliştirebileceğimiz alandır. Bu alanda ekonomik bakanlığı olarak inanılmaz desteklerimi oluyor. Buradaki işlenmiş tarım ürünleri, hayvansal ürünlerle ilgili de her alanda desteklerimiz oluyor” dedi.

Zeybekci: “Bu Tam Anlamıyla Bir Türk Mucizesidir”

Türkiye’nin 2002 yılından 2016 yılına kadar olan büyüme rakamlarını paylaşan Bakan Zeybekci şunları söyledi: “Türkiye’nin 2002 yılında milli geliri 230 milyar dolardan 2016’da 861 milyar dolara geldi. Türkiye, 2002 yılından 2016’nın sonuna kadar ortalama yüzde 5.8 büyüdü. Türkiye 2002 yılında 3 bin 500 dolarlık milli gelirini 2016 sonu itibariyle 11 bin dolara çıkardı. Türkiye, her şeye rağmen. Her türlü düşmana rağmen bu süreçte dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi oldu.  Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi şuanda Türkiye. Bu tam anlamıyla bir Türk mucizesidir. Türkiye her şeye rağmen 2015 yılında 6.1 büyüdü. Türkiye 2016 yılında ilk 2 çeyrekte yüzde 4 buçuk büyüdü. İlk üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 küçüldü. Ortalama olarak 2016 yılında da yüzde 2.2 büyüdük. Türkiye 2002 yılında toplan dış ticaret hacmi 87 milyar dolardı. 2014 yılı sonu itibariyle 481 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştı. Hedefimiz çok daha fazlası.”

Avrupa’nın iki yüzlü politikasını eleştiren Zeybekci; “Almanya’da 3 milyonun üzerinde vatandaşımız 1.6 milyon seçmen Türkiye’de demokratik siyasetin o seçmenlere ulaşmak hakkımız. Onlarında ulaşması hakkı. Bunu engelliyorlar. Öbür taraftan paçavralarıyla bölücü terör örgütüne orada gösteri yaptırıyorlar. Onların propagandalarına izin veriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı oradaki vatandaşlarını telekonferansla katılamıyor. Bölücü terör örgütü ele kanlı ele başısı Kandil’den oraya izin veriyorlar. Bu normal mi? Bu meseleler parti meselesi değil. AK Partili, CHP’li, MHP’li kardeşlerime söylüyorum; 15 Temmuz gecesi ben meclisteydim. Muğla’yı Rabbim korudu. Allah vermesin bu hainler başarılı olsaydı belki ileride İmralı gibi bir isimle anılacaktı. Bu ülkeye Cumhurbaşkanını ailesiyle katletmeye gelenler Muğla’nın dağlarında kaçıyordu” dedi.

 Zeybekci: “Hesabını Verecekler”

Zeybekci; “Bizim Avrupa Birliği ile yaşayacağımız olumsuz sonuçlar en çok terör örgütlerini sevindirir. Ama biz onları sevindirmeyeceğiz. Sen benim Aile Sosyal Politikalar Bakanıma üstelik Aile Sosyal Politikalar bakanı Fethiye’nin bir kızı. O geldiği zaman bakanınıza sahip çıkın. O da çok kıymetli bir kardeşimizdir. Hollanda’da benim bakanıma elini sallayan polis şefi var ya ondan bunun hesabı sorulacak. Adı da Müslüman olan belediye başkanı var ya senden bunun hesabını soracağız. Eğer hukuk varsa Avrupa demokratik bir coğrafyaysa bunun hesabını senden soracağız. Sen bir ülkenin bakanını en üst düzeyde diplomatik dokunulmazlığı olan bir ülkenin bakanını 30 mesafedeki büyükelçiliğe sokmayıp, orada insan onuruna yakışmayacak şekilde onu Almanya sınırına kadar götürtürsen bunun hesabını vereceksin” diye konuştu.

Zeybekci: “16 Nisan Chp’ye De İyi Gelecek”

Zeybekci; “Önümüzdeki 16 Nisan meselesi hepimizin meselesi. 16 Nisan’dan sonra Türkiye’de siyaset rahatlayacak. Nasıl rahatlayacak? Türkiye’de seçimler de artık kayıtsız şartsız tek başına yüzde 50 oy alan bir iktidar her daim çıkacak. İster sağdan ister soldan. Türkiye bu beladan kurtulacak. Bu güne kadar bize her türlü tuzağın kurulduğu sistemin ürettiği bu hastalıkların çıktığı bu deliği bu millet olarak kapatacağız inşallah. Bu AK Partilerin, CHP’lileri, MHP’lilerin meselesi. Siyasette uzlaşma olacak. Ortak karar alma mekanizması devreye girecek. 16 Nisan CHP’ye de iyi gelecek. CHP’ye iktidar yolunu açacak. Habire yüzde 25’te kalıpta marjinal uçta muhalefette kalıpta böyle bir güçsüz muhalefet olur mu? Bu Türkiye’ye zarar.  18 maddenin içinde neresinde yazıyor Allah aşkına 2019 yılında seçime gidilirken AK Partililer ya da MHP’liler yüzde 10 önde başlar diye bir şart var mı? Herkese eşit değil mi bu? Şuanda sağlıklı bir şekilde bunun tartışılmasına izin vermiyorlar” diyen konuştu.

 

Konuşmaların ardından FTSO Başkanı Arıcan, Fethiyeli kadınların yaptığı çiniyi Bakan Zeybekci’ye armağan etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN