Hayallerinin Peşinden Giderek Okuma Yazma Öğrendiler

Muğla'da yaşayan 66 yaşındaki Nurcan Canberi ile 61 yaşındaki Hanife Tambaş küçük yaşlarda gerçekleştiremedikleri okuma hayallerini, yıllar sonra okuma yazma öğrenerek gerçekleştirdiler.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Nurcan Canberi ile 61 yaşındaki Hanife Tambaş Muğla Halk Eğitim Merkezi’nde açılan okuma yazma kursuna katılıyor. 66 yaşındaki Nurcan Canberi, çocukluğundan bu yana çalışma hayatından fırsat bulamadığı okuma-yazma aşkını, geçen yıldan beri sürdürmeye devam ediyor. 61 yaşındaki Hanife Tambaş kendisinin çocuklarını okuttuğunu ama bir türlü kendisi okuma yazma öğrenmeye fırsatı olmadığını ve bir yere gittiği zaman okuma yazma bilmediği için zorlandığını ama artık rahat bir şekilde okuyabildiğini ifade etti.

Her yaşta okuma yazma öğrenile bildiğini söyleyen 66 yaşındaki Nurcan Canberi, "Ben köyde büyüdüm annem, babam okutmadı, çocukluğumdan bu yana çok hevesim vardı. Eşim erken öldü, 2 çocuğum kaldı. Sonra tekrar evlendim geçinemedim, 1 çocuğum daha oldu. O çocuğum engelli oldu. Hep onların yükünü taşıdım. Hep içimde uhde kaldı öğrenemedim, gidemedim, çocuğum rahatsız olduğu için katılamadım. Çocuğumu şimdi okula gönderdiğim için o gidince ben gidiyorum o şekilde. 1 sene boyunca okula gittim. Şimdi de evde ablasına bırakıyorum, akşam okuluna gidiyorum öyle denk geldi. Ama ben hep böyle içimden gelerek okumak istiyorum, okumayı çok istiyorum.

Önceden babamlar çok gariban idi köyde okuduk. Bizim yakın köyde bir okul vardı, ama kızları mecbur alamıyorlardı, eller okula giderken ben hep mala gidiyordum, hep böyle üzülüyordum ama öyle kaldı bende okuyamadım. Şimdi gidiyorum, hatta geçen sene ikinci döneme gitmiştim. Ama orada hiç bir şey öğrenemedim, bocaladım ama öğretmenlerim çok iyiydi. Bu öğretmenime de gitmiştim daha önce o dönemlerde öğrenmiştim. Ama bildiklerimi unuttum.

Şimdi bir daha gidiyorum, öğrenmek istiyorum. İçimde uhde kalmasın diyorum, çocuğumdan dolayı evde ders çalıştıranım yok, kimsem yok, eve girenim çıkanım yok. Çocuğun yanına kimse gelmiyor biraz agresif. Buralarda garibanız kendi başımıza uğraşıyoruz. Kendi halimizle öğrenmeye çalışıyoruz. Kesinlikle bu yaştan sonra öğrenilmez demesinler, her yaşta okuma yazma öğrenilebiliyor, insanın içinde uhde kalmasın öğrensinler mutlaka. Öğretmenlerimizde çok iyi ilgileniyorlar, herkesin içinde varsa öğrensinler. Ben okuma yazma konusunda eskisi gibi değilim artık bu sayede levhayı okuya biliyorum, birden okuyamıyorum ama kekeleyerek okuya biliyorum” dedi.

Tek başına hiçbir yere gidemediğini ve okuma yazma öğrendikten sonra artık her yere kendisinin gidebildiğini söyleyen 61 yaşındaki Hanife Tambaş, ”Ben bugüne kadar otobüse binemiyordum, hastaneye gidemiyordum. Her yeri bilip öğrenmem gerekiyor. Her zaman birine benimle hastaneye gel diyemiyorum, şuanda duygularımda ağlaya bilirim. Okumanın kesinlikle yaşı yok herkes okusun, bu zamanda her imkanımız var.

Herkes öğretmenine seferber oluyor, öğretmenlerimiz öğretmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, bu fırsatları kaçırmayın. Evlerinizde televizyon başında günlerinizi geçireceğinize lütfen kendiniz okuyun. Çünkü bir otobüse bindiğiniz zaman bu otobüs nereye gidiyor diye kimseye soramıyorsunuz, kendi başına sen anlayamıyorsun. Bu durumda insanlar soruyor, senin okuma yazman yok mu diye. Bu yaşta bizler mahcup oluyoruz lütfen yaşınız 90 olsa bile öğrenmeyi bırakmayın. Öğrenmenin yaşı yok.

Öğrenmenin zamanı çok. Aklını kullanan bir zamanın bir vaktini boşuna geçirmez aldığımız nefesin hesabı var. kimseye kendimizi aciz göstermeyelim kimseye muhtaç olmayalım. Ben hastaneye gidiyorum illaki yanıma çocuğum gelsin, eşim gelsin onun zamanı olmuyor nasıl gideyim, hastanede kapılara bakıyorum kime gideyim diye ona soruyorum uğraşıyorum.

Ama şuanda Allah razı olsun okuma yazmayı öğrendim. Artık kendi başıma gidip gelebiliyorum. Ben hastanede artık doktorun ismini de bulabiliyorum, gideceğim yeri de bula biliyorum, otobüsü de bulabiliyorum. Allah devletimden ve milletimden razı olsun” dedi.

61 yaşındaki Hanife Tambaş’ın kızı 23 yaşındaki Sema Nur Tambaş ”Ben annem ile gurur duyuyorum. Annem oldukça hırslı ve istekli bir kadın yazma ve okuma konusunda kendisini çok geliştirdi. Öncekine göre çünkü önceden kelimeleri hep heceleyerek okuyordu ama artık şuanda daha hızlı okuyor. Annem benden daha hırslı ve istekli sürekli bir dergi bitiriyor, kendisini oldukça geliştirdi” dedi.

İHA- İhlas Haber Ajansı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN