Kobiler Nefes Alacak

KOBİ'lere nefes aldıracak KOBİ Nefes Projesi FTSO binasında tanıtıldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 1 milyon lira ile finanse edilen KOBİ Nefes projesinde FTSO üyeleri toplamda 14 milyon Türk Lirasına kadar, yıllık 9,90 aylık da 0,83 oranında faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabilecek.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

KOBİ’lere nefes aldıracak KOBİ Nefes Projesi FTSO binasında tanıtıldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 1 milyon lira ile finanse edilen KOBİ Nefes projesinde FTSO üyeleri toplamda 14 milyon Türk Lirasına kadar, yıllık 9,90; aylık da 0,83 oranında faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından hazırlanan ve TOBB-Denizbank-Ziraat Bankası-Kredi Garanti Fonu arasında geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımı ile protokolü imzalanan KOBİ Nefes Projesi Türkiye genelinde KOBİ'lerin kullanımına açıldı. Projenin Fethiye tanıtımı 12 Aralık 2016 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı. Tanıtım toplantısına FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Eriz, A.Gürsu Özdemir ve Halit Saraç, Denizbank Likya Şubesi Müdürü Fulden Kılınç, Ziraat Bankası Likya Şubesi Müdürü Tolga Serin, Ziraat Bankası Fethiye Şubesi Müdürü Okan Önder Ünal katıldı. Projenin tanıtımını yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, Odanın bu proje için 1 milyon TL ayırdığını ve FTSO üyesi KOBİ işletmelerinin toplamda 14 milyon liraya kadar, yıllık 9,90; aylık da 0,83 oranında faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabileceklerini ifade etti.

“Birlik olalım ki dirliğimiz daim olsun”

Toplantının açılış konuşmasını Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan yaptı. Arıcan, konuşmasının başında İstanbul’da yaşanan hain terör saldırısını kınayan Arıcan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Toplantımıza geçmeden önce geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul’da yaşanan hain terör saldırısını kınıyor; bu saldırıda yaralananlara acil şifalar, hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet, acılı ailelerine sabır diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Milletimiz dar bir boğazdan geçmektedir. Milletimizi pusuya düşürüp devletinden, vatanından etmek isteyen güçler, yüzyıllardır, bizi bu zor duruma düşürmek için çalışmaktadır. Tarihinin neredeyse yarısını zorluklar karşısındaki güçlü duruşu ile yazan milletimiz, bu dar boğazı da aşacaktır. Buradan halkımıza söylemek istediğimiz şudur; birlik olalım ki dirliğimiz daim olsun.”

2016 zor bir yıl oldu

İşletmelerin nakit sıkıntısı çektiğini vurgulayan Arıcan, “Bildiğiniz gibi 2016 yılı ülke ekonomisinde tüm sektörler için zor bir yıl oldu. Tüm işletmeler nakit sorunu yaşıyor. Ekonomimizde KOBİ’lerin yeri ve katkısı göz ardı edilemeyecek büyüklüğe sahip. Odamıza kayıtlı olan üyelerimizin büyük çoğunluğu KOBİ diye ifade ettiğimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Yani ekonomide yaşanan dar boğazı aşmaya çalışırken en çok yıpranan da KOBİ'ler oluyor. KOBİ’lerin ülkemiz için önemini biliyoruz ve Oda/Borsa camiası olarak bu dar boğazı aşmalarında KOBİ’lere yardımcı olmak için kolları sıvadık ve KOBİ Nefes Projesini geliştirdik. KOBİ Nefes Projesi; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından geliştirilmiştir. Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonunun işbirliği ile yürütülen bir çalışmadır. Amaç KOBİ'lerin uygun faizle kredi kullanmasını sağlayarak nakit ihtiyacını gidermektir.” dedi.

FTSO üyelerine uygun faiz ve vade imkânı

Oda üyelerinin kredi teminatı olarak kullanabilmesi amacıyla Oda bütçesinden bir milyon lira yarıldığını belirten Akif Arıcan, “Üyelerimiz bankalardan kredi almak istediğinde yüzde 15-18 faizle kredi alabiliyorlardı. Bu proje ile üyelerimiz yüzde 10’un altında faizle kredi kullanabilecek. Bu kapsamda üyelerimiz yıllık 9,90; aylık da 0,83 oranında faizle 1 yıl vadeli kredi kullanabilecek. Projenin teminatını, ilçemizde Odamız tarafından ayrılan kaynak oluşturuyor. Odamız bu proje için 1 milyon lira, TOBB ise 100 milyon lira kaynak ayırdı. Bu da demek oluyor ki Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin tamamı toplam 14 milyon lira krediyi bu faiz oranı ile kullanabilecek.” diye konuştu.

Arıcan, “Biz bu projenin hayata geçmesinde büyük emeği geçen başta Sayın Hisarcıklıoğlu olmak üzere birlik yönetimimize ve hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin bu imkândan yararlanarak doğru yatırımlar yapmasını temenni ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

Reel sektör ile finans sektörünün dayanışması

Arıcan’ın konuşmasının ardından proje ortağı olan banka müdürleri de projeye ilişkin açıklama yaptı. Denizbank Fethiye Şubesi Müdürü Fulden Kılınç sözlerine Türk milletine baş sağlığı dileyerek başladı. “Türkiye ekonomisini ayakta KOBİler tutuyor. Sayılara baktığımız zaman girişimin yüzde 98’ini ve istihdamın yüzde 70’ini KOBİ'ler oluşturuyor. Nefes projesi KOBİ'lere can suyu niteliğinde kredi imkanı vermekte. Bir nevi reel sektör ile finans sektörünün dayanışması diyebiliriz bu krediye. Alt yapımız, sistemimiz açık. Bugün itibariyle işlemlere başlamış bulunmaktayız. Bankamız tarafından 0212 355 10 55 destek hattımız bulunuyor. İsteyen Oda üyelerimiz buradan da detaylı bilgi alabilirler. Biz hazırız. Oda üyelerimizi güncel belgeleri ile bekliyoruz.” dedi.

Bankalar ve odalar elini taşın altına koydu

Ziraat Bankası Fethiye Şubesi Müdürü Okan Önder Ünal da “Ziraat Bankası Fethiye Şubesi ve Likya Şubesi olarak işlemlere başlayacağız. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiği bir dönemde bankamız ve odamız elini taşın altına koydu. Maliyeti oranında kredi, kullandıracağız. Başvuruları almaya başladık. Odamız üyelerini en yakın şubelerimize bekliyoruz.” diye konuştu.

Desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz

 

Ziraat Bankası Likya Şubesi Müdürü Tolga Serin de şunları söyledi: “Güzel oranlarda, ticareti arttırıcı bir şekilde nakit para girişi sağlayıp KOBİ'lerimize nefes aldıracağız. Bu konuda bizlerde münacatlarımıza başladık. KOBİ'lerimizi ayakta tutmaya çalışacağız. Desteğimizi hiçbir zaman çekmediğimiz gibi bu zor zamanda da devam ettireceğiz.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN