Başkan Çıralı, 'Fethiye Kaya İnciri bölgenin AB tescilli ilk ürünü olacak'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) GEKA destekli  'Fethiye Kaya İnciri Coğrafi İşaret Tescili AB Yolunda' projesi başarıyla tamamlandı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi -

 Proje kapsamında, başvuru sürecinin tamamlandığını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Avrupa Birliği (AB) tescil süreci uzun bir yolculuk. 5 ila 7 yıl sürebiliyor. Ancak Kaya İncirimizin marka değerini her geçen gün artıyor. AB tescili ile de dış pazardaki güvenilirliğini arttıracak, buna bağlı olarak ihracatı da artacak.” dedi. 

FTSO tarafından 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili yapılan Fethiye Kaya İncirinin, AB yolundaki ilk adımı başarıyla atıldı. FTSO’nun 2022 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) yüzde 100 oranında hibe destekli ‘Fethiye Kaya İnciri Coğrafi İşaret Tescili AB Yolunda’ projesi kapsamında Fethiye Kaya İnciri’nin Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilmesi ve korunması için başvuru yapıldı. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında coğrafi köken belirten işaretlerin korumasını sağlayan ‘Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tarım Ürünleri ve Gıda Maddeleri ile İlgili Kalite Düzenlemeleri Tüzüğü' kapsamında yapılan başvurunun kabul edilmesiyle proje tamamlandı.

Fethiye Kaya İnciri bölgenin AB tescilli ilk ürünü olacak

Fethiye Kaya İncirinin coğrafi işaret tescilinin yapılması ve ardından yapılan tanıtım çalışmalarıyla bölgenin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Oda olarak 3500 fidan dağıtarak Fethiye ve Seydikemer’de Fethiye Kaya İncirinin üretiminin artması için de çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. 

Kaya İncirinin kendine has rengi ve tadıyla AB nezdinde de tescili için FTSO’nun projesine verdiği hibe destekten dolayı GEKA’ya teşekkür eden Osman Çıralı, 7 ay süren projenin başarıyla tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Çıralı, AB tescil sürecinin uzun bir yolculuk olduğunu ve 5 ila 7 yıl sürebildiğini belirterek, süreci takip edeceklerini kaydetti. Fethiye Kaya İnciri’nin Fethiye ve Seydikemer’in AB tescilli ilk ürünü olacağını vurgulayan Başkan Çıralı, “AB coğrafi işaret tescili ile birlikte Fethiye Kaya İncirimizi tüm dünyada tanınır hale getireceğiz. Bu tescille incirimizin marka değerinin yanı sıra dış pazardaki güvenilirliğini arttıracak, ihracat potansiyeline önemli katkı sağlayacak.” diye konuştu. 

Başvuru sürecinde önemli kazanımlar elde ettiklerine de dikkati çeken Başkan Çıralı, şunları söyledi: “Odamızın aldığı teknik destek kapsamındaki danışmanlık hizmeti, kurumsal olarak coğrafi işaretli ve potansiyel coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliği’nde tesciline yönelik örnek teşkil edecektir. Kurumsal kapasitemizin gelişmesini sağlayan bu proje ile birlikte elde ettiğimiz dokümanlar, bundan sonraki çalışmalarımıza da referans olması bakımından oldukça önemlidir.” 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN