Çalış Plajı Kumsalı Temizleniyor

Gün batımı ve denizi ile ünlü Çalış plajında sezon açılış hazırlıkları tamamlanmak üzere. Çalış plajının kumu kum eleme makinesi tarafından temizleniyor.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Gün batımı ve denizi ile ünlü Çalış plajında sezon açılış  hazırlıkları tamamlanmak üzere.  Çalış plajının kumu; kum eleme makinesi tarafından temizleniyor.

Aynı zamanda caretta caretta üreme alanı olan Çalış Plajı kumsalında, Çalış Turizm Tanıtma Derneği ekipleri tarafından traktör yardımıyla taş toplama ve kum eleme aracıyla temizleniyor. 3-4 gün sürecek olan temizlik çalışmasından sonra çalış plajına şezlonglar ve şemsiyeler konulacak…

“CARETTALARIN ÜREME ALANI OLAN ÇALIŞ PLAJI DÜNYACA TANINAN 18 PLAJDAN BİRİ OLMAKTA” Fethiyeli vatandaşlardan Çalış plajına sahip çıkmalarını rica eden  Çalış-Der başkanı Mete Ay yapmış olduğu açıklamada “Özellikle kış aylarında çok kötü kullanılan bir  plajımız var. Sigara izmariti ve çekirdek (çiğdem) kabuklarını temizlemekten bıktık. Çalış plajımız  iki haftada bir temizleniyor”  dedi. “İşe gelince herkes siyaset konuşarak vatanı kurtarıyor ama önce vatan toprağına sahip çıkılsın ve çevremiz temiz tutulsun” diyen Mete Ay;  Carettaların üreme alanı olan Çalış Plajının dünyaca tanınan 18 plajdan biri olmakta. Bizde diyoruz ki; çevremizi ve kumsalımızı temiz tutalım. Sigara izmaritlerini ve çöpleri kumsala atmayalım.  Çiğdem ve midye kabukları ile kumsalımızı kirletmeyelim” dedi. Mete  Ay konuşmasında; kumsalı kirletenler hakkında yasal işlem yapılacağını söyledi…

“BAŞARILI ÇALIŞMALARIMIZ SAYESİNDE CARETTALAR NESLİ TÜKENEN HAYVANLAR GRUBUNDAN ÇIKACAK”

 

Dünyada gün batımı ve yakamozun en güzel izlendiği, Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Çalış Plajı kumsalındaki taşlar traktörle yardımıyla temizleniyor. Gözde turizm merkezleri arasında yer alan Çalış Plajı’ndaki taşları temizlemek ve yerli, yabancı turistlerin rahat etmesini sağlamak amacıyla plaj taş toplama ve kum eleme aracıyla temizlenmekte.  Çalış Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, plajın caretta carettların yumurtlama alanlarından biri olduğunu  son yıllarda sezon öncesi kumsalda temizlik çalışmasını özenle yaptıklarını söyledi. Mete Ay konuşmasında  “Son 4 yıldır caretta carettların yumurtlama ve yuva sayılarında inanılmaz bir artış oldu. Bunun en önemli sebeplerinden birisi taş ve kayalarla dolu plajın artık kum özelliğini tekrar kazanarak incelmesi. Bu sayede caretta carettalar çok daha rahat kumun üzerinde ilerleyerek yumurtalarını  bırakabiliyor” dedi.  Açıklamasına devam eden Mete Ay;  caretta carettaları koruma çalışmalarının başarılı olduğunu, bu sayede caretta carettaların da nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar grubundan çıkacağını öğrendiklerini ifade etti.  Çalış Plajı’nın Mayıs ayı başında sezona açılacağını bildiren Mete Ay  “Maalesef plaj kışın çok kötü kullanılıyor. Haftada iki kere temizlememize rağmen kirleniyor. Vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmasını ve sahip çıkmasını istiyoruz. Bu yıl turizm sezonun da güzel geçeceğini düşünüyoruz. Herkesi bölgeye tatile bekliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN