FTSO HİSARÖNÜ BÖLGESEL TOPLANTISI YAPILDI

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgesel sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen Ölüdeniz bölgesel toplantısı işletmecilerden yoğun ilgi gördü. Toplantıda bölge sorunları dile getirilirken gelecek yıl turizmin daha iyi olması için de öneriler sunuldu.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgesel sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen Ölüdeniz bölgesel toplantısı işletmecilerden yoğun ilgi gördü. Toplantıda bölge sorunları dile getirilirken gelecek yıl turizmin daha iyi olması için de öneriler sunuldu.

 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgesel sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla organize edilen Ölüdeniz bölgesel toplantısı, 25 Mayıs Perşembe günü saat 14.00'de Hisarönü Festival Restoranda yapıldı.  

Toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Başkan Yardımcısı Günay Özütok, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Gürsu Özdemir, Genel Sekreter Füsun Şahin, Hukuk Müşaviri Ezgi Kullukçu ile Ovacık, Hisarönü ve Belceğiz bölgesinde faaliyet gösteren işletme sahipleri ve yöneticileri katıldı.

Arıcan "Üyelerimizin yanındayız"

FTSO Başkanı Akif Arıcan yaptığı konuşmada bölgesel sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için yapılan toplantılarda tespit edilen sorunların çözümü için çaba sarf ettiklerini belirterek "Bugüne kadar yapılan bölgesel toplantılarda 170 sorun belirlendi. Bunlardan 34'ü çözüldü, 5'i hakkında TBMM'nde kanun teklifi verildi. Her zaman üyelerimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplantıda FTSO Hizmetleri ve Babadağ Teleferik Projesi hakkında hazırlanan film gösterimlerinin ardından sorun ve çözüm önerilerini dile getirmeleri için işletmecilere söz verildi.

Toplantıda, işletmeciler sorunlarını dile getirirken bölge turizminin gelişmesi için önerilerini de sundular. Babadağ Teleferik Projesinin çok iyi bir çalışma olduğunu belirten işletmeciler, Hisarönü, Ovacık ve Ölüdeniz'deki işletmelerin yanında tük Fethiye turizmine ciddi katkı sağlayacağını dile getirerek FTSO Yönetici ve çalışanlarına teşekkür ettiler.

 

Bölge turizmi kan kaybediyor

Toplantıda bölge turizminin kan kaybettiği, işlerin geçen yıla göre yüzde 30-40 oranında düşük olduğu belirtilerek daha büyük umutlar içinde olunmaması gerektiği dile getirildi. Aynı türden çok sayıda işletme olması ve aynı türden çok sayıda işletme olmasının getirdiği fiyatla rekabet nedeniyle işletmelerin zararına mal sattığı belirtilerek "Herkes her istediğini yapınca kalite düşüyor ve fiyatla rekabet ortaya çıkıyor. Bunun önlenmesi lazım" diye konuştular.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, fiyatla rekabeti önlemek için işletmecilerin prensip kararı alarak uygulaması gerektiğini belirterek  biz Oda olarak tavan fiyatı belirleyebiliyoruz ancak taban fiyatı belirleyemiyoruz. İstenirse restoran ve bar işletmecilerini bir araya toplayıp çözüm bulmak için çaba sarf ederiz. İş yeri açma ve çalıştırma mevzuatı tam olarak uygulamış olsa bu kadar fazla işletme açılamaz. Ruhsat verilemeyecek işletmelere de ruhsat veriliyor" dedi.

 

Hanutçuluk bezdirdi

Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin hanutçuluk olduğunu dile getiren işletmeciler "Yıllardır çözüm bulamadık. Her türlü olumsuzluğu yaşatıyorlar, turisti neredeyse geldiğine pişman ediyorlar" diye konuştular.

 

Herşey dahil fiyatları çok düştü

Bölgede bulunan otellerin büyük kısmının her şey dahil sistemde çalıştığını ve çok ucuza sattığını ileri süren işletmeciler "Bölgemizdeki 4-5 yıldızlı oteller 80-90 liraya her şey dahil satıyor. Orta ölçekli oteller 50-60 lirayı geçemiyoruz. Antalya tarafında burada 3 yıldızlı otellerin sattığı kişi başı fiyata 5 yıldızlı otel satılıyor. İstanbul'dan Antalya'ya günde onlarca uçak seferi var ve Antalya'ya ulaşım fiyatları da Dalaman Havaalanına göre çok ucuz. Dalaman Havaalanı fiyatları da ucuzlamalı" diye konuştular.

FTSO Başkanı Akif Arıcan Marmaris Ticaret Odasıyla birlikte uçak seferlerinin artması için Muğla Valiliği nezdinde bir çalışma yapıyoruz. Fakat THY koltuk garantisi istiyor. Seferlerin artması için daha çok birlikte olmalıyız, birlikte hareket etmeliyiz " diye konuştu.

 

Çevre kirliliği tepki çekiyor

Belceğiz, Ovacık ve Hisarönü'nün çevre kirliliğinin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken, altyapı eksikliği nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığını belirten işletmeciler "Çevre kirliliği çok fazla. Geçen gün yağmur yağdı turistler karşıdan karşıya geçemedi. En azından bu tür sorunlar bari çözülmeli" diye konuştular.

FTSO Başkanı Akif Arıcan Muğla Büyükşehir Belediyesiyle yapılan görüşmelerde Ovacık ve Hisarönü'nün altyapı ve kanalizasyonu için çalışmaların 2017 turizm sezonu sonunda başlayacağını söylediklerini belirterek "Üyelerimizin ve tüm işletmelerin daha uygun koşullarda çalışması, daha iyi koşullarda hizmet verebilmesi için Ovacık ve Hisarönü mahallelerinin kanalizasyonu ve arıtmasının en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 

Ölüdeniz Yolundan Likya yolunun girişine kadar olan yolun karanlık ve çöp içinde olduğu belirtilerek çeşitli kurumlara müracaat edildiği ancak sonuç alınamadı dile getirildi.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin Likya Yolunun temizlenmesi konusunda yeni bir statünün gerektiğini, bunu Orman Genel Müdürüne kadar iletildiğini belirterek aydınlatma konusunda koordinat atılması halinde yardımcı olabileceklerini dile getirdi.

Hisarönü'nde her pazartesi günü kurulan pazarda, pazarcıların turistlere iyi davranmadığı dile getirilerek, çevre konusunda da ciddi sıkıntı yarattığı ileri sürüldü.

İnşaat yasaklarının 1 Nisanda başlaması gerektiği dile getirilerek "Otellere turist giriyor ancak inşaatlar hala devam ediyor. Tur otobüsleriyle birlikte beton kamyonları geliyor. Sezon başlayınca inşaatlar durmalı" diye konuştular.

 

Bar ve restoranlarda hizmet kalitesi düşük

Bar ve restoranlarda hizmet kalitesinin düşüklüğünde yakınan otelciler, geçen yıllarda yerli turist sayesinde sezonun kurtulduğunu, bu nedenle yerli turiste iyi davranılması gerektiğini dile getirdiler.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Oda olarak düzenlenen Otelcilikte Davranış Standartları adı altında verilen eğitimin çok başarılı geçtiğini, çok iyi geri dönüş alındığını belirterek "Bu sene yine düzenledik ancak bölgemizdeki işletmelerde eleman sirkülasyonu fazla olduğu için galiba işletmeler elemanını göndermek istemedi" diye konuştu.

 

Çin pazarına açılmalıyız

Bölgemizin tanıtımının yapıldığı kapsamlı bir web portalının bulunmadığı dile getirilerek "Bölgemizi tanıtan bir web portalı hazırlanmalı ve tanıtım faaliyetleri sosyal medya üzerinden de yapılmalı" diye konuştular.

İngiliz pazarı konusunda sıkıntı yaşandığını, bu sıkıntının gelecek yıllarda da devam edeceği belirtilerek "Son yıllarda Çinli turist sayısında ciddi artış yaşanıyor. Geçen yıl 150 milyon Çinli tatile çıkmış. Çin ve belirlenecek yeni pazarlar için fuarlara gitmeliyiz" diye konuştular.

 

Ölüdeniz Jandarma ekiplerinin akşam saatlerinde iş zamanı kalabalık şekilde bar ve restoranlara girip kimlik bildirimi ve ruhsat kontrolü yapmasının yanlış olduğuna değinen işletmeciler, "Jandarma ekiplerinin çalışmasına karşı değiliz ancak tam iş yaptığımız saatte kalabalık şekilde gelmeleri turistleri korkutuyor. Sivil kıyafetli bir iki görevli gelip bunu yapabilir. diye konuştular.

.

 

Özütok "Birlik olursak sorunlarımızı daha kolay çözeriz"

FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok konuşmasında bir çok sorunun birlik olarak çözülebileceğini belirterek "Birlikte hareket edersek sorunlarımızı daha kolay çözeriz. 2000'li yılların başında Hisarönü Güzelleştirme Derneğini kurduk. Hisarönü'nde 10 yıl karnaval yaptık. Mayıs ayında Hisarönü sokakları doluyordu. İşletmeci karnaval günü iş yapamıyorum diye şikayet ediyordu. Şimdi mayıs ayında hiç iş yapamıyor.

Bir çok sorunumuz var ama kendimize hiç bakmıyoruz. Bizde hiç mi suç yok? İşletmeciler 30 senedir Hisarönü merkezine araç park etmekten vazgeçmedi.

Sorunumuz çok ancak birlikte olursak, sorunları ilgili kurumlara taşırsak çözebiliriz. FTSO olarak inatla mücadele ettiğimiz için 20 Milyon Euro'luk teleferik projesini başardık.

Bir araya gelmeden, mücadele etmeden sorunlarımızı çözemeyiz. FTSO olarak biz sizin  yanınızdayız. Gelin sorunlarımızı çözmek için birlikte uğraşalım.  

FTSO olarak yurtiçi tanıtımı için de çalışıyoruz, diğer il odalarıyla anlaştık ve onların yayınlarında bölgemizin tanıtımlarına yer verilmesini sağladık ve yer verilmesi için çaba sarf etmeye de devam ediyoruz.

Turizm sezonu kısa, bunu uzatmalıyız. Biraz önce bir arkadaşımızın sezonu uzatmak için spor turizmi önerisini sundu. Biz de aynı şeyi düşünüyoruz. FTSO olarak 38 yürüyüş, 18 bisiklet yolunu kazandırdık. Teleferik projesi de 12 ay turizmin bir ayağını oluşturacak" diye konuştu.

 Toplantıda Dalış Şirketi Sahibi İsmail Çullu adlı işletmeci Liberty Likya Tatil Köyü açıklarına Likya Uygarlığıyla ilgili yapay resif müzesi yapılması için yürüttüğü çalışmanın sunumunu yaptı.

 

Arıcan "Teleferik projesinin geliriyle tanıtım çalışmalarını profesyonel olarak yürüteceğiz"

FTSO Başkanı Akif Arıcan toplantı sonunda yaptığı konuşmada, Babadağ'dan elde edilen kaynakla yurt dışı fuarlara daha profesyonelce katılabileceklerini belirterek "Daha önce fuarlar için harcamamız sınırlıydı. Her fuara katılamıyorduk. Babadağ'dan elde edeceğimiz gelirle sorumluluğumuz olan çalışmaları daha rahat yürüteceğiz, yurtdışı fuarlara da daha profesyonel anlayışla katılacağız.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Babadağ zirveye çıkan yolun son kalan stabilize kısmına da  asfalt yapacak. Kısa sürede biteceğini düşünüyoruz. Bu sayede araçlar daha rahat çıkabilecek" dedi.

 

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN