GÖCEK BÖLGESEL TOPLANTISI YAPILDI

FTSO tarafından düzenlenen Göcek bölgesel toplantısı işletmecilerden yoğun ilgi gördü. İşletmeciler toplantıda, iskelenin bakımsızlığı, çöp sorunu, günübirlik tur tekneleri sayısının artması ile iki zincir marketin denizde de satış yapmaya başlamasının bölge turizmine yaşattığı olumsuzluğu dile getirerek çözümü için destek istediler.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

FTSO tarafından düzenlenen Göcek bölgesel toplantısı işletmecilerden yoğun ilgi gördü. İşletmeciler toplantıda, iskelenin bakımsızlığı, çöp sorunu, günübirlik tur tekneleri sayısının artması ile iki zincir marketin denizde de satış yapmaya başlamasının bölge turizmine yaşattığı olumsuzluğu dile getirerek çözümü için destek istediler.

 Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bölgesel sorunların belirlenerek çözümü için ilgili kurumlara iletilmesi amacıyla düzenlenen Göcek Bölgesel toplantısı 5 Temmuz 2017 tarihinde Göcek Güverte Restoranda yapıldı. Göcek Kültür ve Turizm Derneği işbirliği ile organize edilen toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan ve Mehmet Eskici, Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Onur Ugan, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin ve çok sayıda Oda üyesi katıldı.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan Göcek'in ticaretini, turizmini konuşmak için geldiklerini belirterek  "Sorunları ve çözüm önerilerini tespit edelim, bu konuda ne yapabileceğimizi, nasıl üst makamlara ulaştıracağımızı belirleyelim." diye konuştu. Ülkemizin çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Arıcan, 2015 yılından beri yaşanmayan olumsuzluğun kalmadığını, olumsuz etkilerin 2017 yılında da devam ettiğini kaydetti.

 FTSO üyelerinin yakından takip ettiği Babadağ Teleferik Projesi hakkında da bilgi veren Arıcan, buradan elde edilen kaynağın Oda tarafından bölgenin turizm ekonomisine ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak projeler için kullanacağını belirtti. Arıcan “Babadağ, Avrupa’nın bir numaralı hava sporları merkezi. Projenin maliyeti 20 milyon Euro. İhaleyi alan firmaya yer teslimini yaptık. Şartnamemize göre proje 2018 yılı sonunda bitecek. Turizm sezonunun uzamasına katkı sağlayacak” dedi.

 

Üyelerin sorunlarının her zaman takipçisi olduklarının altını çizen Arıcan, bu sorunların çözülünceye kadar takip edildiğini belirtti. Arıcan, “Biz ilçemizi seviyoruz ve bunun da bir sorumluluk getirdiğini düşünüyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle üyelerimizi ziyaret ediyoruz, bölgesel toplantılar düzenliyoruz. Üyelerimizin yanına giderek onları dinliyor, sorunlarını öğreniyoruz, görüş ve düşüncelerini alıyoruz. Bu ziyaret ve toplantılarda aldığımız sorunların çözümü için de kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyoruz ve sorunlar çözülünceye kadar tekrar ediyoruz, takip ediyoruz” sözlerini kaydetti.

 ŞABAN ARIKAN: “CİDDİ DÜŞÜŞ VAR”

 İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan transitlog sayısına göre ciddi düşüş yaşandığını belirterek “Buradaki sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Turizmin geriye gitmesinin pek çok nedeni var. Geçtiğimiz yıl Odamız tarafından, 12 binin üzerinde transitlog düzenlenirken bu yıl 6 bin 500 kadar transitlog düzenlendi. Bu sene daha da düşeceğini görüyoruz. Bu işin iki boyutu var. En önemli boyutu siyasi boyutu. İkinci boyutu da bölgedeki istikrarsızlık. Suriye, Irak’ta yaşanan sorunlar sonucunda insan kaçakçılığı bitmediği sürece sorunlar çözülmez. İnsanlar böyle bir yerde tatil yapmak istemiyor. Her zaman şunu söylüyorum: bizim bölgemizin vizyonu ve misyonu marinalarımız. Herkes marka peşinde, bizim zaten bir markamız var. Göcek,deniz konusunda Muğla’nın tek markası. Bir de Ölüdeniz var marka olarak. Turizmde sadece marka olmak yetmiyor. Kendimizin de düzeltmemiz gerekiyor." Dedi. Göcek’in öncelikli sorununun iskele olduğunu kaydeden Arıkan, diğer sorunların zamanla çözüleceğini belirterek "Belediyenin işlettiği iskele özelleştirilmemeli. Bunun için tüm Göcekliler birlikte hareket etmeli" diye konuştu.

 “GÖCEK’TE BİR ŞEY YAPMAK ÖNEMLİ DEĞİL; KALİTELİ YAPMAK ÖNEMLİ”

 FTSO ve DTO'ya Göcek'te sorunların belirlenmesi ve çözümü adına yaptıkları çalışma için teşekkür eden Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Onur Uran, Göcek’te yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekerek "Göcek gibi dünya cenneti bir yerde, sorunları başarı hikayelerine çevirmeliyiz. Denizimiz, koylarımız, havaalanına yakınlığımız, sezonumuzun uzun olması gibi turizmde başarıyı getirecek bizim dışımızdaki her şey sunulmuş. İş bizde. Çalışan kalitemizde. Bunu sunulabilir hale getirmemizde.

 Geçtiğimiz yıl bir anket çalışmasın yapmaya çalıştık. Yaklaşık 70 tane tesisten bilgi vermiyoruz yanıtını aldık.  Bizim bir etkinlik yapabilmemiz için bazı bilgileri alabilmemiz lazım. Ölçmemiz lazım ki etkinlikleri buna göre yapalım. Bir yarış yapacağız kaç kişi gelirse bunu yapabiliriz, bunu ölçmemiz için potansiyeli bilmemiz lazım. Bunu bile alamadık. Göcek’te bir şey yapmak önemli değil; kaliteli yapmak önemli. Bu saatten sonra önemli olan toplu, planlı, sürdürülebilir iş yapabilmek. Turist çekecek bir destinasyon oluşturmamız gerekiyor. Birbirini destekleyecek pek çok unsur var. Ben ne yapabilirim diye düşünmeliyiz.” diye konuştu.

 ÇEVREYİ KORUMAK GEREKİYOR

 Göcek Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Onur Ug  an, “Çevre hazinemiz. Çok güzel şeyler yapıyoruz ama çok küçük şeylere yeniliyoruz. Geri dönüşüm kutularına düzensiz atılmış çöpler oluyor. Ekibimize çevre bilincini aktarmamız gerekiyor. Bu konuda her türlü iş birliğine açığız. Belediyelerle bu yazışmaları yapıyoruz. Tesisler çok güzel ama gelen turistler, çok güzel bir yolda yürüyerek gelmek yerine, çöpleri görerek, yanından yürüyerek tesisinize geliyor. O onu yaptı, bu bunu yaptı savaşının kimseye faydasıyok. Beraber hareket edip gerekeni yapmak lazım. Göcek'te iş yapan, yaşayan herkes, bir iş yaparken insanlar Göcek'e neden geliyor. Ben bunu yaparken buna destek mi veriyorum zarar mı veriyorum diye düşünmesi lazım” sözlerini kaydetti.

 İKİ BELEDİYE ARASINDA SIKIŞTIK KALDIK

 Toplantıda Oda üyeleri sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi. Oda üyeleri Muğla'nın Büyükşehir olması ile birlikte Göcek Belediyesinin kapanmasının ardından sorunların çözümü aşamasında ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirterek “Bizi neredeyse üvey evlat olarak Muğla Büyükşehir ile Fethiye Belediyesinin eline verdiler. Sorunlarımızın çözümü için nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Kültür merkezi yapıldı. Boş duruyor, düğün bile yapılmıyor. Bizim 3 ay sezonumuz var. Bunu uzatmak lazım. Bunun için de bu kültür merkezini aktif hale getirmeliyiz. İç ve dış turizmde kongre turizmine gitmemiz lazım. Ören yerleri hakkında bilgi veren bir katalog yok. Bu bölgenin tarihini bilen rehberler getirilmeli. Bölgemiz hafta sonları hareketli bir bölge. Belediye temizlik personelleri hafta sonu da çalışmalı. Ayrıca çalışanlarımızın dil eğitimine ihtiyacı var. Dil kursları açılmasını istiyoruz.” dediler.

 OTELLER ODALARDAN BROŞÜR VE HARİTA TEMİN EDEBİLİR

 FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, 10 bin adet Fethiye Kültür Haritası basıldığını ve dağıtımına başlandığını söyledi. Şahin, isteyen Oda üyesi otellerin bu haritaları Odadan temin edebileceklerini kaydetti. DTO Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan da “Broşürlerimiz var ancak demek ki bunları Göcek’te dağıtmakta eksik kalmışız” dedi.

 Zincir market sayısının Göcek merkezde gereğinde fazla açıldığını belirten İşletmeciler, "Şimdi de denizde tekneyle marketçilik yapıyorlar. Bu denizdeki turistin karaya çıkmasına engel olur. Bunların çalışmasının yasal olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz" diye konuştular.

 FTSO Başkanı Akif Arıcan, 7-8 sene önce yerel esnafın yaşaması için yapılan "Bakkalımıza sahip çıkalım" adlı çalışmayı hatırlatarak; "Oda olarak Ankara'ya kadar gittik. Ancak aldığımız cevap "Bu konuda bakanı harcadılar, yapacak fazla bir şeyimiz yok" oldu. Denizde tekne ile market işletmenin   yasal olup olmadığını araştırabiliriz" dedi.

 Göcek iskelesinde yaşanan sorunu dile getiren işletmeciler “iskelelerin bakımı yapılmıyor. Tahta iskele çökmek üzere. Yürünemez durumda. Belediyelerimizin bu iskelelere sahip çıkmasını istiyoruz.” diye konuştular.

 Günübirlik tur teknelerinin gereğinden fazla artması nedeniyle iskelelere yabancı teknelerin yanaşamadığını belirten işletmeciler, “Tahta iskelemiz daha çok tur teknelerine hizmet veriyordu. Bu durum tüm sektörlere fayda sağlıyordu. Geçen yıl yaklaşık 20 olan günübirlik tur teknesi sayısı bu sene 40'ın üzerine çıkınca yoğunluk arttı. Yatlar tahta iskeleye yolcu indiremiyor. Yatlar İskelelere yolcu çıkamadığı için Göcek’e gelen yolcu sayısı da düştü.Şu anda marinamız aktif bir şekilde kullanılmıyor. Göcek koylarını kullanan Dalyan ve Sarıgerme turları var. Bunlar Göcek koylarını satıyorlar. Bu teknelerin Göcek’te mola vermesi için görüşme yapılmalı.”

 DANIŞMA OFİSİ AÇILMALI

 Bazı işletmeciler de turistlerin yararlanması için Göcek’e turizm danışma bürosu açılması talebini dile getirdi.

 GÖCEK’E HUDUT KAPISI KURULACAK

 Ahmet Şavkın adlı işletmeci Göcek'e hudut kapısı kurulması için yapılan çalışmanın olumlu gittiğini belirterek: “Burada bir hudut kapısına ihtiyaç var. Dernek kurduk. Hudut kapısı kurmak için çalışıyoruz. En kısa zamanda buradan da giriş-çıkış yapılabilecek. 22 senedir var olan bir sorun şu an çözüm aşamasında. Bu konuda acente ve otellerden destek vermek isteyenlerin desteğine de açığız.”

 Toplantının sonunda FTSO üyeleri, toplantı yapılarak kendilerine ifade imkanı verildiği için Odaya teşekkür etti. Güverte Rentorant sahibi Ahmet Şavkın, günün anısına Akif Arıcan’a çini hediye etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN