Turizmciler Önümüzdeki Yıl İçin Umutsuz

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi, terör saldırısı, darbe girişimi gibi birçok nedenle turizmde çöküş yaşayan ve sezonu büyük kayıplarla kapatan turizmciler, önümüzdeki yıl için umutsuz. 2016 henüz bitmemişken Rusya ile sıcak ilişkilerin kurulması turizm sektörünü sevindirmişken özellikle Avrupa'yla yaşanan son siyasi gerginlik sektörü tekrar tedirgin etmeye başladı.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi, terör saldırısı, darbe girişimi gibi birçok nedenle turizmde çöküş yaşayan ve sezonu büyük kayıplarla kapatan turizmciler, önümüzdeki yıl için umutsuz. 2016 henüz bitmemişken Rusya ile sıcak ilişkilerin kurulması turizm sektörünü sevindirmişken özellikle Avrupa’yla yaşanan son siyasi gerginlik sektörü tekrar tedirgin etmeye başladı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, gazetecilere yaptığı açıklamada konaklama turizminde 2017 yılı kayıplarının şimdiden ürkütücü boyutlara ulaştığını dile getirdi. Basın mensuplarının sorularına yanıt veren Yavuz Torunoğulları  “2016 yaz sezonunda yaşadığımız terör olaylarına, darbe girişimine ve nerdeyse her ay standart hale gelen patlamalara rağmen turizmde bitiyor muyuz noktasından çok ne kadar geriye düşeceğimizi konuştuk. Sezon olarak baktığımızda Ekim sonu Kasım ayı başında gerçekleşen sayıları karşılaştırdığımızda bir önceki sezonda net yüzde 40 bir farkımız olduğunu görüyoruz. Bunu hem Dalaman havaalanından hem İl Kültür Turizm Müdürlüğü verilerinden net görünüyor. 2016 turizminin düşmesine neden olan sebepler maalesef devam ediyor” dedi.

“Bizim En Önemli Problem Terör Olayları Ve Ülkemizin Yurt Dışındaki İmajı”

 “Siyasi gerilimden dolayı özellikle Avrupa Birliği arasındaki sıkıntılar şuan en üst düzeye çıktı” diyen Torunoğulları “Bütün bu sebeplerin 2017 yılına da negatif yansıyor. Thomaks Cook’la görüştüğüm zaman net olarak 2016 gerçekleşen rakamlara göre kapasitelerini 2017 yılı için planlayacaklarını ifade ettiler. Ve Türkiye’deki hem siyasi hem terör olaylarının gelişimine bağlı olarak da bu kapasitede ciddi daraltma yapacaklarını ifade ettiler. Biz zaten 2016 yılında yüzde 40 geriye düşmüşüz. 2017 yılında da yüzde 40’ın gerisine düşmek gibi bekletilen bir plan var. Bu açıdan bakınca ortada hala olumsuz bir durum var. Bizim kendilerinin ifade ettiği ve avantaj olarak görebileceğimiz konu misafirlerin bu yıl yaşanan sorunlardan dolayı İspanya’ya ilgi göstermeleri, İspanya’da aşırı bir yoğunluğun olması orada başka bir sıkıntılara neden oldu. Özellikle üç tane ada havaalanı kapasite üstü çalıştığı için bu havaalanlarının talebe cevap veremediği onun için kapasitelerinde bir daralmaya gideceği belirtildi. Bu bizim açıdan bakıldığında olumlu bir gelişme. Birde yoğun talepten dolayı İspanya’daki turizm sektörü erken rezervasyon indirimini 31 Ocak’a kadar kabul etmediklerini beyan etmişler ve ciddi bir fiyat artışı söz konusu olmuş. Bu açıdan baktığımızda Türkiye’ye bir dönüş olacağını düşünüyorum. İngiltere tarafından baktığımızda ise Pound’un Euro karşısındaki değer kaybı ve diğer etkenleri de üst üste koyduğumuzda yaklaşık yüzde 35 bir İngiliz Avrupa bölgesinden tatil aldığında bizden daha fazla para ödemiş olacak.  Bu da 4-5 kişilik bir aile için ciddi bir rakam. Bu nedenle İngiltere’den de Türkiye’ye dönüş çok olağan ve beklediğimiz bir gelişme. Bizim en önemli problem terör olayları ve ülkemizin yurt dışındaki imajı. Eğer biz ülkenin imajında bir toparlanma sağlayabilirsek, terör olaylarında, ülke içerisinde biraz daha barış dili hakim hale gelirse turizmde toparlanma çok hızlı olacaktır. Ama bugün itibariyle bu sorunlar devam ettiği için 2017 yılı için sayılarımız şöyle artacak söylemi hayal olur. Çünkü tur operatörleri 2016’da gerçekleşen rakamlar üzerinden 2017 planlamalarını yaptılar. Buda 2015’e göre yüzde 40 eksiyle 2016 ve 2017’nin planı yapılmış durumdadır” şeklinde  konuştu.

“Küçük Pazarlardan Az Ya Da Çok Yarar Sağlandı”

Konuşmasına devam eden Yavuz Torunoğulları  “Biz bu kapasite daralmasına rağmen Türkiye’deki konaklama sektörü olarak erken rezervasyon ve devam ettirilebilen indirimlerimize rağmen kalitemizde bir ödün vermedik. Özellikle tur operatörlerinin yaptıkları anketlerde, hem uluslararası turizm kuruluşlarının değerlendirmelerinde ve verilen ödüllerinde baktığımızda Türkiye yine ilk 5’lerde sayı olarak yerine korudu. Bu bizim için ciddi bir avantaj.  Temel pazarlarda küçülme olunca diğer bütün küçük pazarlara karşı ilgi oluştu. Hem sektörün hem bakanlığın bu güne kadar hiç ciddiye almadığımız pazarlara yönelik bir girişimi oldu. Bu küçük pazarlardan az ya da çok yarar sağlandı. Mesela Ukrayna geçen seneki sayılarını ikiye katladı. Bu çok önemli bir gelişme. Ama Rusya, Almanya, İngiltere gibi ana belirleyici pazarlardaki sayılar yüzde 40 düştüğü zaman rakam çok büyük olduğu için küçük pazarlardan gelen toplam rakam bu açığı kapatmaya yetmiyor.

“Bir Taraftan Kazanırken Bir Taraftan Eksilme Var”

 

Rusya’da ciddi bir kayıp yaşadık. Yeni yeni toparlamaya başlıyoruz. Biz bunu diğer pazarlarla tamamlarız derken şimdi Avrupa’da Hollanda, Almanya, Belçika gibi ülkelerle yaşanan son siyasi gerilimlerden dolayı ciddi bir düşüş olduğunu görüyoruz. Biz geçen sene Rusya’da kaybettiğimiz rakam kadar rakamı şuan 2017 yılı için öngörürsek Avrupa’nın toplamından kaybediyoruz gibi görünüyoruz. Bir taraftan kazanırken bir taraftan eksilme var.  Çin ile ilgili son günlerde bir takım yazılan şeyler var ama daha ortaya kesin bir evrak, sözleşme beyan edilmedi. Ne sektör temsilcileri tarafından ne de bakanlık yetkilileri tarafından. Çin’den 1 milyon turistin ülkemizi ziyareti çok mümkündür. Çin’de toplan 130 milyon kişinin seyahat yaptığını düşündüğümüzde 1 milyon çok küçük bir rakam. Ama bunun için ülkenin bir takım güvenceler vermesi gerekiyor” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN