Fethiye Belediyesi'nden otizmli bireyler için özel merkez

Fethiye Belediyesi, otizm konusuna dikkat çekmek için örnek bir projeye imza atıyor. Özellikle otizmli çocukların akranlarıyla zaman geçirip, sosyal etkinliklerini çoğaltarak eğlenmelerini ve toplumla kaynaşmalarını amaçlayan Otizm Parkı'nın temel atma töreni 18 Mart Pazartesi günü yapılacak.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Volkan YENGEL

Fethiye Belediyesi tarafından otizmli çocukların akranlarıyla zaman geçirip, sosyal etkinliklerini çoğaltarak eğlenmelerini ve toplumla kaynaşmalarını amaçlayan Otizm Parkı projesi hayata geçiyor. Hayırsever bir iş insanı tarafından Fethiye Belediyesi tarafından belirlen Akarca Mahallesi 890 Sokak’ta 18 Mart Pazartesi günü saat 13.00’da temel atma töreni yapılacak.

Fethiye Belediyesi'nden otizmli bireyler için özel merkez

“Otizm Derneği yeni kurulan bir kuruluş”
Otizm Derneği Başkanı Fatma Dilek Yüksel, “Fethiye Otizm Derneği yeni kurulan bir kuruluş. Bizde ekip olarak bu derneği kurmak için yola çıktık, kurduk aynı zamanda Fethiye Belediyesi Başkanı Alim Karaca’nın katkıları ile ve onun önderliğinde Fethiye Otizm Parkı’nı bize hediye edecekler diye bekliyoruz. Sevinç ve istekle bekliyoruz. Bu alanda belediye tarafından tahsil edilmiş bir alan Otizm Parkı için. Otizm parkımızın bağışçısı da yani yapım aşamasını üstlenen kişi de iş adamı Niyazi Mete. Biz otizmli bireylerin sosyal yaşam içerisine karışmalarını adına bu işe kalkıştık. Ben otizmli bir bireyin annesiyim. 30 yaşında Barış isminde bir oğlum var. Onun ile birlikte otizmi 30 yıldır takip ediyorum ve inşallah diğer otizmli çocuklarımızı da evden dışarıya çıkarıp sosyal yaşam içerisine katmanın hedefi içerisindeyiz.”

“Otistik bireylerin nefes alacağı bir proje”
Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Engin Deniz, “Çocuk nörolojisi uzmanıyım ve aynı zamanda Fethiye Otizm kuruluşunun başkan yardımcısıyım. Dilek Hanım’ın da bahsettiği gibi burada bir otizm aktiviteleri, faaliyet parkı otistik bireyler ile ilgili faaliyette bulunulması belediye, bağışçı iş adamıyla ve ortaklarıyla ve ofis yapıldı. Burada oldukça faydalı faaliyetlerde bulunacağız. Aynı zamanda otistik bireylerin nefes alabileceği, rahat edebileceği bir yer olacak. Bildiğim kadarıyla 18 Mart’ ta açılış yapılacak. Umarım kısa sürede tamamlanır. Hem otistik bireylerin kendileri ve aileleri için faaliyete geçirilecek.
“Otizm, çocuk çağının nörolojik bir hastalığı”
Bireyde artan sayıda gözükmeye başlayan özellikle çocuk çağının bir nörolojik bozukluğu, iletişim ile ilgili sosyal becerilerinin olmaması ve bunların yetersiz olmasıyla ilgili bir durum. İletişim ile ortaya çıkıyor, konuşmalarından belli oluyor ve diğer çocuklar ile temas da bulunmuyor, göz teması kurmuyor. Ana belirtiler şeklinde bunlar oluyor. Maalesef oranları giderek artıyor. Günümüzde yaşam koşullarının da, pandeminin de tıbbi etken bağlılığı ile bunu arttırılması nedeniyle giderek görünmesi artıyor. Mesela bu Fethiye merkezi ve çevreyi ile hesaplarsak 500 bin kişiyi nüfus da Ortaca’da, Dalaman ve Seydikemer dâhil aşağı yukarı 5 bin civarı otistik birey olduğunu tahmin edebiliriz. Dolayısı ile onlar için büyük bir katkıda bulunacağız.”

“Başkanımız, özel bireyler konusunda çok ilgili”
Fethiye Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürü Ali Rıza Kıroğlu, “Başkanımızı biliyorsunuz, özel bireylere yaklaşımı çok çok daha fazla. Çok daha etkili bir şekilde yardım edebilmek için çabalıyor. Baya bir mesai harcıyor. İlerleyen günlerde Otizm Eğitim Merkezi olarak faaliyete başlayacak. Bunun ile ilgili mesela tüm çalışma arkadaşlarımız tarafından yerine getirildi. Pazartesi günü saat 13.00’ da biz halkımızı buraya davet ediyoruz. Buranın temel atma töreni gerçekleştirilecek. Niyazi Mete’nin eşlikleri ve destekleri ile burada önemli bir nokta var. Her şey kamu gücü ile yapılamıyor.

Evet elimiz ile yapmaya çalıştığımız konular var ama hayırseverler ile yaptığımız doğru projeler ile birleştiriyoruz. Çünkü onları da görmek, incelemek ve hissetmek istiyorlar. İnanın empati kurmak çok zor. Dilek Hanım bahsetti biz bu evlatlarımızın ailelerinin yanlarında olup. Onların bir nebze ihtiyaçlarını hafifletebiliyorsak. Bu projeler ile yapılacak hizmetlerle biz bundan mutlu olabiliriz. Onlar ile beraber mutlu olabiliriz. Ben bu noktanın, merkezin çok işlevsel olabileceğine inanıyorum.

Hocamızın da dediği gibi erken teşhis gözlem evimiz olduğunda belki de ileri zamanda normal hayatlarına dönüş kolaylaştırmak için bu dönüş bir basamak gibi olacaktır. Bundan sonraki süreç de ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Sonraki aşamalarda da onları yalnız bırakmayacağız, ben gerçekten mutluyum, burada olmak beni çok duygulandırdı. Gerçekten güzel bir proje, güzel bir hizmet noktası olacağına inanıyoruz.”

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN