Yeni emekli aylığı netleşti

Asgari ücrete yapılan ara zammın ardından, milyonlarca memur ve emekli, maaşlarına zam bekliyor. Enflasyon verisi, önümüzdeki çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulacak. Haziran ayı enflasyon verisi, Kurban Bayramı tatili nedeniyle ertelenmişti ve 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

PAYLAŞ
Dost Gazetesi - Dost Gazetesi

İşte flaş rakam

6 aylık enflasyon rakamı netleştiğinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri için Temmuz ayı zam oranı belirlenecek. Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine çıkarılacağını tahmin ediyor.

Bayram, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, emeklilere yapılacak ara zamla ilgili şunları söyledi: "Emeklilerimiz mart ayında ara bir dönemde en düşük emekli maaşının 5500 TL'den 7500 TL'ye çıkarılması durumuyla ilgili merakla bekliyorlardı. Bu düzenleme Meclis'e sunulacak. Kademeli olarak, 7500 TL'nin üzerinde maaş alanlara bir zam yapılacak. En düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine çıkacağını düşünüyorum."

Yeni emekli aylığı netleşti...

En düşük memur maaşının seçimden önce 22 bin TL'ye yükseltileceği açıklanmıştı. Bayram, bu konuda tahminlerini paylaşarak şunları söyledi: "En düşük memur maaşı yüzde 86 artarak 11 bin 848 TL'den 22 bin TL'ye çıkacak. Ancak diğer kadrolara da aynı oranda bir artışın olacağını düşünmüyorum. Zamların kimseyi mağdur etmeyecek şekilde uygulanmasını bekliyoruz. Seyyanen bir zam artışı ve oransal bir artış şeklinde düzenleme olabilir. Şu aşamada, enflasyonla mücadele döneminde sıkı bir maliye politikası izleneceği için böyle bir düzenleme pek olası görünmüyor. Ancak memurlarımızın beklentilerinin karşılanacağı bir düzenleme yapılacaktır. Ben memurlara yüzde 35 ila 45 arasında bir zam yapılacağını düşünüyorum."

Maaşlara yapılacak zam, TÜİK'in haziran ayı enflasyon verisini açıklamasıyla birlikte daha netleşecek. Ocak-mayıs dönemi enflasyonu yüzde 15,26 olarak kaydedilmişti. Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, haziran ayında enflasyonun yüzde 4,84 ile ocak ayından sonra en yüksek değere ulaşması bekleniyor. Yıllık enflasyon tahminlerine göre ise haziranda yüzde 39,59'dan yüzde 39,47'ye gerileyecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN